"A kormány fejezze be a külpolitikai ámokfutást! "

Együtt: Szijjártó Péternek le kellene mondania

Az Együtt szerint a külgazdasági és külügyminiszter alkalmatlan a tárca vezetésére, le kellene mondania.

2014.12.30 16:51MTI

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja azt kéri a kormánytól, hogy fejezze be az elmúlt hónapokban tapasztalt "külpolitikai ámokfutást", és szabjon új irányt a magyar külpolitikának.

Ezt Hajdu Nóra, a párt elnökségi tagja arra reagálva mondta kedden, hogy az MTI-nek adott interjújában a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a felénél tart a magyar külpolitika átalakítása.

Hajdu Nóra szerint ez a megfelelő pillanat arra, hogy fejezzék be az átalakítást, és "ne idézzenek elő újabb kudarcokat" a magyar külpolitikában, mert azzal tovább csökkentené az ország külpolitikai mozgásterét.

Az elmúlt hónapok külpolitikai eseményeit vesszőfutásnak minősítette, majd hozzátette: a nyilatkozat azt mutatja, hogy ezeken a kudarcokon nem kíván változtatni a külgazdasági és külügyminiszter, és nem is alkalmas arra, hogy változtasson, ezért az Együtt szerint alkalmatlan a tárca vezetésére, le kellene mondania.

Nagy bajnak nevezte, hogy az elmúlt napokban a Fidesz vezetése, a miniszterelnök, a házelnök, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető miniszter is "megdöbbentő hangnemben" nyilatkozott az Egyesült Államokról. Szavai szerint olyan összehangolt és tudatos politikai törekvések vannak a Fidesz berkein belül, amelyek gyengíteni kívánják a magyar-amerikai kapcsolatokat.

A jelenlegi nemzetközi környezetben, kiéleződő biztonságpolitikai helyzetben "soha még ennyire nem volt szükségünk" arra a szövetségi rendszerre, amelynek Magyarország tagja - mondta az Európai Uniót és a NATO-t említve. Hozzátette: a társadalom népszavazásokon döntött arról, hogy csatlakozik ezekhez a szövetségekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.