Volt, amikor Orbán jóban volt vele

Kiutasíthatják Goodfriendet?

A nemzetközi jogász a hidegháború utáni időszakban példátlanul durva lépésként értékeli, hogy André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését indítványozta az ügyészség.

2014.12.23 11:54ma.hu
Forrás: youtube.com (ATV)

Biztosan nem járul hozzá a saját kormányának álláspontját tolmácsoló ideiglenes amerikai ügyvivő magyarországi felelősségre vonásához Washington, hiába kéri azt a magyar külügy és az ügyészség - írja a Népszabadság.

Valki László nemzetközi jogász a hidegháború utáni időszakban példátlanul durva lépésként értékeli, hogy André Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését indítványozta az ügyészség a kitiltási botrány kapcsán. Szerinte ez a két ország egyébként is rossz viszonyának további romlásához vezet.

Valki attól tart, hogy a kormány Goodfriend kiutasítását készíti elő. Többször felszólították, hogy álljon elő a korrupció gyanúja miatt kitiltott magyarországi személyek vétkességére vonatkozó bizonyítékokkal, majd a kormányfő nyomására Vida Ildikó NAV-elnök feljelentette, az ügyészség pedig elrendelte a nyomozást. Az eljárást nyilvánvalóan nem lehet befejezni, végső lépésként Magyarország persona non gratává nyilváníthatja a diplomatát, aminek viszont beláthatatlan következményei lennének - egy feltételezhető hasonló tartalmú amerikai válaszlépés miatt a washingtoni magyar nagykövetség munkája teljesen ellehetetlenülhetne.

A jogász szerint arra sincs bizonyíték, hogy az amerikai nagykövetség állna a kormányellenes demonstrációk hátterében, így az erre vonatkozó kormányzati kijelentések súlyosan sértőek. Szerinte az, hogy Goodfriend DK-rendezvényen vett részt, nem tekinthető a belügyekbe való beavatkozásnak - az egy külpolitikai kérdésekkel foglalkozó vegyes politikai színezetű konferencia volt, melyre szokásosan meghívták a külképviseleteket is. Arról, hogy a külképviseletek igyekeznek kapcsolatot tartani a mindenkori ellenzékkel, Orbán Viktornak is lehetnek saját emlékei, hiszen annak idején jó viszonyban volt az amerikai nagykövettel. Egy diplomatának egyébként is feladata, hogy tájékozódjon a fogadó államban lévő viszonyokról - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.