Jónak lenni jó!

Egész éves munkájára gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet

A közmédia Jónak lenni jó! kampányának kedvezményezettje idén az Ökumenikus Segélyszervezet, amely adventkor nemcsak karácsonyi programjaira, hanem egész éves munkájára gyűjt. Az adományokból egyrészt növelni szeretné azoknak a számát, akiknek segíthet kitörni reménytelen élethelyzetükből, másrészt javítani akarja intézményeiben a körülményeket.

2014.12.11 21:30MTI

Szeretet.éhség. elnevezésű adventi adománygyűjtő programjukat - amelynek keretében többek között a 1353-as adományvonalra várják a hívásokat - segíti idén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Jónak lenni jó! című kampánnyal, amelynek zárónapján, vasárnap egész napos műsorfolyamban mutatják be a segélyszervezet tevékenységét, és adományokat is gyűjtenek.

"A gyűjtés fókuszában az év 365 napja áll, arra gyűjtünk, hogy az éhezőknek ételt, az otthontalanoknak otthont, az esélyteleneknek esélyt tudjunk adni" - hangsúlyozta Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója, hozzátéve: a karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartozik az ételosztás is, így idén is számos helyen, egy héten át napi ezer adag ételt fognak szétosztani.

A szegénység elleni küzdelem jegyében folytatják az otthonteremtést is: vannak olyan projektjeik, amelyek keretében krízisben lévő családoknak próbálnak véglegesen segíteni, lakásgondjaikat megoldani. Viszonylag olcsón elérhető házakat vásárolnak, ahol a családok új életet kezdhetnek. Esélyteremtési projektjeikkel pedig megpróbálják őket olyan tudás birtokába juttatni, amely az életüket hosszú távon megkönnyítheti. Példaként említette a kastélyosdombói modellprogramot, amelyben a krízishelyzetbe került családok szakemberek közreműködésével a gyakorlatban megtanulhatják az állattenyésztést és a mezőgazdasági munkákat.

A másfél éves felkészítés után a szervezet által vásárolt családi házban, önállóan élhetnek. "Jó látni, hogy mintegy negyvenen kiköltöztek és elkezdték a gazdálkodást, a hátsó udvar benépesült állatokkal. Ezek a családok meg akarják termelni maguknak mindazt, amit az adottságok lehetővé tesznek" - fogalmazott a segélyszervezet elnök-igazgatója, hozzátéve: ez is egy példája annak, hogy miként lehet egy ördögi körből kihozni embereket és életcélokat adni a felnőtteknek és gyerekeknek.

Mint kiemelte, munkájuk arra irányul, hogy megkeressék ezeket a pontokat és próbáljanak kiutat találni. Ezt szolgálja többek között a munkaerő-piaci támogatás is: az ország több pontján van tanácsadó humánerőforrás központjuk, ahol a jelentkezőket több hónapon át készítik fel a munka világába való belépésre, és segítik hosszú távú elhelyezkedésüket.

A programban résztvevők az elmúlt években kimagasló arányban, mintegy 60 százalékban tudtak elhelyezkedni - hangsúlyozta.

A szervezet saját intézményhálózattal is rendelkezik. Gyulán például egy komplex intézményt tartanak fenn, ahol száz hajléktalan befogadására alkalmas nappali ellátó van és éjszakai szálláshely, utóbbi nagyon rossz állapotban. A nappali ellátóra pályázati úton sikerült 46 millió forintot elnyerniük, a másikra azonban jelenleg nincs pályázati forrás.

Az összegyűlt adományból arra is szeretnének elkülöníteni, hogy elindulhasson a felújítás a körülmények javítása érdekében. Lehel László tájékoztatása szerint az Ökumenikus Segélyszervezet éves költségvetése 1,5-2 milliárd forint, amelynek mintegy 30 százaléka jön össze adományokból.

"A segélyszervezetnek stabil támogatói köre van, amelynek tagjai évek óta támogatják a munkánkat. Reméljük, hogy ez a kör bővül és a szolidáris közösség tovább fog erősödni" - hangsúlyozta a szervezet vezetője. Kitért arra is, hogy a segélyszervezet az elmúlt több mint két évtizedben nemzetközi elismertséget is szerzett összesen közel 40 országban végrehajtott humanitárius és fejlesztési projektjein keresztül.

Kiemelte, hogy egy-egy helyszínen éveken át dolgoztak, Afganisztánban például iskolákat építettek és mezőgazdasági projekteket hajtottak végre nagyon komoly nemzetközi finanszírozással a hátuk mögött.

Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában örömét fejezte ki, amiért idén az Ökumenikus Segélyszervezetet "érte az a megtiszteltetés", hogy Jónak lenni jó! kampány kedvezményezettjei lehetnek.

Lévai Anikó húsz éve dolgozik az Ökumenikus Segélyszervezetnél: "Kovács István olimpiai bajnokkal jószolgálati nagyköveti feladatot is ellátunk, ami azt jelenti, hogy a napi munka mellett a szervezet népszerűsítésében is részt veszünk: a nagyobb sajtóérdeklődést vonzó rendezvényeken is szerepet vállalunk" - számolt be.

Elmondása szerint a segélyszervezet minden évben szervez egy nagy adventi adománygyűjtő kampányt, néha célzottan, például az árvízkárosultak javára. Idén azonban az egész évi működésük támogatásához gyűjtenek felajánlásokat, hiszen a segélyszervezet nagyon sok olyan tevékenységet végez országszerte, melynek során az év 365 napjában folytat szociális munkát.

A szervezet innovatív fejlesztő-humanitárius tevékenységének az a lényege, hogy nem segélyt oszt, hanem megpróbálja a rászorultakat a segélyezett státuszból kivezetni. Ez a fejlesztő munka sokkal nehezebb, időigényesebb, de nagyon reményteljes - mondta el Lévai Anikó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.