FM

Ismét a parlagfű irtására használható az átcsoportosított pénz

A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfű-gyérítésre.

2014.12.09 11:47MTI

Ismét a parlagfű irtására, gyérítésére használható fel az állampolgárok által személyi jövedelemadójukból e célra felajánlott, korábban átcsoportosított pénz - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Nagy István bejelentette: a kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfű-gyérítésre.

"Ezért egyeztetésre hívom a civil szervezeteket. Szeretnénk, ha az ő véleményük, tapasztalatuk, segítségük megjelenne a szóban forgó pénz elköltésében, hogy minden egyes forintja azt a célt szolgálja, amiért a civilek ezt a pénzt annak idején összeadták" - mondta.

A parlamenti államtitkár emlékezetett arra: az FM egyik legfontosabb feladata a rendkívül allergén parlagfű irtása, gyérítése. Civil kezdeményezésre feltárták azokat az adatokat, hogy miként költötték a személyi jövedelemadóból az emberek által parlagfű-gyérítésre felajánlott - 1 százaléknyi - összeget.

A feltárás szabálytalanságokat mutatott ki - szögezte le. Ezért a földművelésügyi miniszter vizsgálatot rendelt el az ügyben. A szaktárcánál minden egyes forint sorsát megvizsgálják, hogy miként költötték el a parlagfű-gyérítésre a pénzt.

Szerinte beszélni kell arról a 642 millió forintról, amelyet a kormány egyszeri átcsoportosítással zárolt a tárcánál az 1,084 milliárd forintból, melyet a civilek egy százalékaikból adtak össze, megjegyezte: a költségvetésben az átcsoportosítás bevett gyakorlat. Korábban 2004-ben 800, 2006-ban 111, 2009-ben pedig 70 millió forintot csoportosított át az előző kormány is - mondta.

Viszont a civilek által kezdeményezett vizsgálat feltárta azt is - mondta Nagy István -, hogy az FM által szabályosan e feladatra elkülönített és tovább adott pénzek elköltése körül is gondok adódtak. Ezért ezt a területet is megvizsgálja a minisztérium annak érdekében, hogy a civilek által felajánlott pénz minden forintja a parlagfű-gyérítésre fordítódjék.

Ezért az államtitkár hívja és várja a civil szervezeteket egyesületeket, hogy osszák meg a szaktárcával tapasztalataikat, legyenek a minisztérium segítségére, hogy minél hatékonyabb lehessen a küzdelem a parlagfű ellen. A kormány ezt a területet kiemelten kezeli - tette hozzá.

Mindezt az is alátámasztja, hogy a kormány az előző kormányzati ciklusban összességében mintegy 52 milliárd forintot fordított erre a területre. Ennek eredménye is van - hangsúlyozta az államtitkár -, mert érzékelhetően csökkent a parlagfű pollenszáma a levegőben, ugyanis kevesebb az allergén beteg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.