Liget

Emlékhely lesz a Regnum Marianum templom helyén

Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

2014.12.02 00:30MTI

Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak - mondta a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a katolikus templom - a Damjanich utca tengelyében - keresztbe állt volna az ötvenes évek legelején kialakított Felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim.

"Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum templomnak méltó emlékhelyet állítsunk és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével" - idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.

A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik - számolt be.

Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára.

A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét.

Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.