Szentendre

Felavatták a megszépült Keresztelő Szent János plébániatemplomot

Az elmúlt években sorra újultak meg templomok, köztük olyan műemlékek is, amelyekre korábban nem fordítottak figyelmet.

2014.11.29 15:37MTI
MTI/Szigetváry Zsolt

Felavatták a megújult szentendrei Keresztelő Szent János plébániatemplomot szombaton.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, illetve adományokból újjáépült templom avatásán felidézte: az elmúlt években sorra újultak meg templomok, köztük olyan műemlékek is, amelyekre korábban nem fordítottak figyelmet.

Mindez hiábavaló lenne, ha nem töltjük meg tartalommal - fogalmazott az államtitkár, aki a templom névadójára utalva szólt arról is, hogy merni kell vállalni a kereszténységet. "Azt kívánom, hogy ez a templom a maga szépségével hirdesse a város, a közösség örömét" - mondta Soltész Miklós.

Verseghi-Nagy Miklós (Fidesz-KDNP), Szentendre polgármestere az összefogás szép példájának nevezte a templom felújítását. Rámutatott: minden közösségi tér, legyen egyházi vagy világi, a városban lakók összetartozását segíti. A város fölé emelkedő várdomb megszépült plébániatemploma "tárt karokkal várja a hívőket és a nem hívőket egyaránt" – fűzte hozzá.

MTI/Szigetváry Zsolt

A templomot Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg. Bonifert Zoltán, a kivitelezési munkát felügyelő szakember az MTI-nek elmondta: a kivitelezés nyár elején kezdődött, a munkálatok során a teljes homlokzatot felújították, a rekonstrukció része volt a falfestmény konzerválása is, emellett védőréteget kapott a lábazat, valamint a kőfelületek, és teljes egészében kicserélték a torony fazsindelyét.

A munkák költsége meghaladta a 20 millió forintot. A jelenleg álló templom legkorábbi részei a XIII. századból származnak. A homlokzat felújításakor az egységes megjelenés vált a helyreállítás céljává, s a templom középkori eredetének kiemelésére került a hangsúly - olvasható a szentendrei Római Katolikus Egyházközség lapjában.

MTI/Szigetváry Zsolt


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.