Kiemelt figyelem

Czibere: az autizmussal élők segítése az egész társadalom ügye

"A fogyatékossággal élők, köztük az autisták segítése, a rájuk való odafigyelés nem csak az érintettek, a családjuk és az őket gondozók ügye, de az egész társadalomé is, ezért a kormányzat is kiemelt figyelmet kíván rájuk fordítani."

2014.11.29 14:24MTI

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolájában tartott Autista napon hangsúlyozta, a kormányzat intézkedéseivel egyértelművé kívánja tenni, hogy elkötelezett a fogyatékossággal élők és családjuk támogatásában, és minden segítséget megad nekik abban, hogy ne maradjanak magukra.

Czibere Károly közlése szerint el kell érni, hogy a fogyatékossággal élők megkapjanak minden esélyt és lehetőséget arra, hogy ugyanúgy élhessenek, mint mások, így például ugyanolyan feltételekkel juthassanak minőségi közszolgáltatásokhoz.

Az államtitkár azt ígérte, hogy a fogyatékossággal élők ügye, azon belül az autistáké ugyanolyan hangsúllyal jelenik majd meg a kormányzat politikájában, mint eddig; ez például a szolgáltatások további fejlesztését jelenti - tette hozzá.

Fontosnak mondta azt is, hogy azok a civilek, akik komoly erőfeszítésekkel tartanak fenn autistákat segítő szolgáltatásokat, a jövőben még több figyelmet, valamint többletforrásokat kapjanak. Arról is beszélt, szeretnék a támogatási rendszert úgy átalakítani, hogy a jövőben az állami források ne pályázati formában jelenjenek be, hanem egy kiszámíthatóbb finanszírozási forma keretei között, így a segítő szervezetek hosszabb távon is tervezni tudják majd a tevékenységüket.

A kormány szándéka az, hogy ne legyen bizonytalanság a területen, illetve az érintettek, a családtagjaik, a szakemberek és az intézményfenntartók érzékeljék, a kormány nem csak szavakban elkötelezett - hangoztatta Czibere Károly. Az Autisták napját az Autisták Országos Szövetsége szervezi.

Az idei rendezvény célja az, hogy a közvéleménynek megmutassák, az autizmussal élők értékes tagjai a társadalomnak, így igazi értékteremtő tevékenységet is végeznek. A Radnóti Miklós gimnáziumban szombaton bemutatkoztak azok a segítő szervezetek, amelyek abban vállaltak szerepet, hogy az autisták méltó körülmények között élhessenek és dolgozhassanak.

A rendezvényen mutatkozott be mások mellett az Autista Majorságok Hálózata elnevezésű szakmai közösség, amelynek segítségével a felnőtt autisták lakóotthoni ellátásuk mellett különböző piacképes termékeket is készíthetnek. A rendezvényen kiosztott tájékoztatóban az áll: az autizmus a kapcsolatteremtés, a kommunikáció és a rugalmas gondolkodás veleszületett, egész életen át tartó zavara.

Az eseményen elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg nincs megbízható statisztikai adat az autizmussal élők számának meghatározására, de szakemberek becslései szerint minden századik embert érint ez a fogyatékosság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.