Devizaperek

A Kúria fenntartotta a Sopron Bank elleni jogerős ítéletet

A Kúria felülvizsgálati eljárás során fenntartotta a Sopron Bank devizahiteles perében másodfokon hozott jogerős ítéletet, amiben a bíróság megállapította: tisztességtelenek a pénzintézet általános szerződési feltételei.

2014.11.19 15:42MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A perben az elsőfokú bíróság elutasította a felperes bank keresetét, amit a másodfokú bíróság helybenhagyott. A Sopron Bank ezt követően felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A Kúria megvizsgálta a jogerős ítéletet és megállapította, hogy az nem jogszabálysértő amiatt, hogy a perben eljárt bíróságok nem kezdeményezték az Alkotmánybíróság eljárását, illetve az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárását.

A Kúria maga sem tartotta indokoltnak ezen eljárások kezdeményezését. A Kúria nem találta kétségesnek a 2014. évi XXXVIII. számú törvény (első devizahiteles törvény) alkalmazhatóságát.

A felülvizsgálat során egyesével megvizsgált minden, a Sopron Bank által hivatkozott uniós jogszabályi rendelkezést és megállapította, hogy azoknak a törvény megfelel.

A Kúria egyetértett az eljárt bíróságokkal abban is, hogy a per során a felperes bank nem tudta megdönteni a tisztességtelenség törvényi vélelmét egyetlen időszakban alkalmazott ászf tekintetében sem.

Elsődlegesen azért, mert az egyoldalú szerződésmódosítást szabályozó ászf-ei nem feleltek meg a Kúria 2/2014. számú polgári jogegységi határozatával értelmezett átláthatóság, illetve az egyértelmű és érthető megfogalmazás elvének - olvasható a Kúria közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.