Az SZDSZ nem támogatja Gyurcsány programját

SZDSZ: a Megegyezés programja önellentmondásos és nem reális

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés elnevezésű programja önellentmondásos és nem reális. Politikai üzenetnek sok, programnak és cselekvési tervnek kevés és még csak nem is szociáldemokrata - áll az SZDSZ honlapjára kedden késő este felkerült dokumentumban.

2008.09.10 07:00MTI

Az SZDSZ szerint a Megegyezésben írottakat akkor sem tudnák elfogadni, ha azt egy hiteles és széles támogatottsággal bíró kormány vezetője tette volna le az asztalra, mivel ha a javaslat alapvető irányaiban helyes is, sajnos működésképtelen. Például a gazdaság kifehérítésének programja az SZDSZ szerint "nem más, mint kommunikációs trükk", mert szerintük ebből nem lehet szert tenni négy év alatt a kormányfő által megjelölt 1.200 milliárd forintos plusz állami bevételre, emiatt nem alkalmas valódi gazdaságpolitikai fordulat előidézésére.
 
A liberális párt szerint "mérhetetlen cinizmust tükröz", hogy augusztus végén maga a kormányfő ismerte be: tavaly 80-100 milliárd forintot mutatott ki a Pénzügyminisztérium a gazdaság kifehérítéséből, 2009-re pedig egyelőre csak 50 milliárdot várnak. Az SZDSZ portálján közzétett írás szerint az évi 300 milliárd forintos fehéredés elmaradása az érdemi adócsökkentést is megakadályozza. A kormányfői program leghiteltelenebb elemeként említették, hogy ennek megvalósítása érdekében "egyetlen valódi eszközként a rendőrállami módszereket, a zéró toleranciát" hirdette meg. 

Az írás szerint a program egyik szembetűnő ellentmondása az újraelosztással kapcsolatos. A miniszterelnök először elismeri, hogy a jelenlegi szintről 43-45 százalék körülire kellene levinni az újraelosztás mértékét, majd később kijelenti, hogy az állami kiadások csökkentésére "nincsen érdemi lehetőség".
 
Nem ért egyet az SZDSZ azzal sem, hogy a munkanélküliség egyéni problémákra vezethető vissza, s ezért csak az kaphasson segélyt, aki betegsége miatt nem képes dolgozni. Így azzal is vitatkoznak, hogy a segélyt, mint az állami kiadást növelő tényezőt csökkenteni kellene, mert "abból gyakorlatilag semmit nem lehet megtakarítani". A liberálisok azt szeretnék, hogy állami támogatásban az részesüljön, aki valóban rászorul, ezzel szemben szerintük a kisebbségi kormány éppen tőlük venné el a pénzt a segélyek megrövidítésével. 

A kormányfő látható szavazatszerzési indokkal tesz eleget a populista rendpárti követeléseknek. Ehhez pedig az SZDSZ nem kíván asszisztálni - hangoztatja az írás.

A programra - mint olvasható - általánosságban jellemző, hogy kidolgozatlan és megalapozatlan ötletekkel operál. Ilyen például az SZDSZ szerint az a kormányzati elképzelés, ami lehetővé tenné, hogy a veszélyeztetett gyermekek családi pótlékának egy részét az erre illetékes gyermekjóléti hatóság költhetné el a gyermek érdekei szerint, mert ez korrupciót eredményezne. 

Ehhez hasonlóan érthetetlennek nevezték a nyugdíjasok jubileumi támogatásának ötletét is, miszerint a 90., 95., illetve 100. életévüket betöltők külön támogatást kapnának. Nem tartják kivitelezhetőnek az újabb adóamnesztia elképzelését sem, amely "kidolgozatlan", és "az adófizetői morált rontja", ugyanakkor felrótták a kormányfőnek, hogy a 13. havi nyugdíjról vagy a családi pótlék differenciálásáról nem ejtett szót programjában, míg a környezetvédelmi problémákat csak általánosságban említette. 

Az SZDSZ nem értett egyet Gyurcsány Ferenccel a közfoglalkoztatás növelésében sem, mert annak kimutatható haszna nincsen, a közfoglalkoztatásból pedig szerintük nem vezet út a valódi munkahelyteremtéshez. A Szabad Demokraták Szövetsége Gyurcsány Ferenc programját nem tudja támogatni. 

Szakpolitikai javaslatai megalapozatlanok, cselekvési tervnek pedig kevés, mert bár konkrét javaslatok is szerepelnek benne, de a társadalmi igazságosság megteremtése helyett a régi igazságtalanságokat konzerválja. A program még csak nem is szociáldemokrata, mert a legelesettebbeket támadja és a középosztály kiváltságait védi. A liberális párt szerint a jóléti rendszer nem csak megváltoztatható szisztéma, hanem megváltoztatandó is. Hiába tűz ki a Megegyezés című írás helyes célokat, konkrét javaslatai nem segítenek a célok elérésében, nem segítenek Magyarországon - összegzi a párt álláspontját az írás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.