Ne legyen vásárnap

Munkástanácsok: fontos a vasárnapi munkavégzés korlátok közé szorítása

Az érdekképviselet a vasárnapi munkavégzés olyan szabályozását támogatja, amelyik jobban szolgálja a kiskereskedelemben dolgozó, nagy többségében női munkavállaló szellemi és fizikai regenerálódását, kiegyensúlyozott családi életét.

2014.11.14 15:13MTI
freedigitalphotos/nuchylee

Az érdekképviselet a vasárnapi munkavégzés olyan szabályozását támogatja, amelyik jobban szolgálja a kiskereskedelemben dolgozó, nagy többségében női munkavállaló szellemi és fizikai regenerálódását, kiegyensúlyozott családi életét. Azt is követelménynek tekintik, hogy a vasárnapi munkavégzés korlátozása ne járjon a kereskedelmi dolgozók keresetének csökkenésével, ne idézzen elő létszámcsökkenést és ne következhessen be a munkaterhelés további fokozódása - hangsúlyozták.

Közölték, mivel a nyitva tartás törvényi szabályozása önmagában nem tudja garantálni ezeket a követelményeket, szükségesnek tartják, hogy ezek érvényesítéséről a munkáltatók és a munkavállalók érdekképviseletei érdemi és konstruktív tárgyalásokat folytassanak, és a szabályozás ezt vegye figyelembe.

Bíztató jelnek tekintik, hogy a CBA üzletlánc vezetése önként kötelezettséget vállalt a vasárnapi munkavégzés korlátozásából származó esetleges munkavállalói jövedelemkiesés kompenzálására, valamint azt is, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára fogadókészségét fejezte ki a vasárnapi munkavégzés korlátozását és ellentételezésének megemelését eredményező változtatásokra a munka törvénykönyvében.

Utóbbi fontosságát az is kiemeli, hogy a Munkástanácsok álláspontja szerint a nem kereskedelmi dolgozók esetében is felülvizsgálatra szorul a vasárnapi munkavégzés gyakorisága. Példaként említik, hogy változtatni kellene azon, hogy a heti pihenőnapnak csak havonta egyszer kell vasárnapra esnie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.