Ügyészség

Tömegesen hamisították a választási ajánlásokat - nyolc ember ellen emeltek vádat

Három kisebb párt érdekében.

2014.11.07 09:23MTI

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a Szegedi Törvényszék előtt nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint az országgyűlési választásokon hamisítottak tömegesen választói ajánlásokat - tájékoztatta a főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a vádlottak egy budapesti székhelyű, egy budai étteremben működő gazdasági társaság megbízásából eljárva arra kötöttek szerződést, hogy az országgyűlési választásokon képviselő-jelöltként induló embereket szerveznek be, illetve az induláshoz szükséges számú ajánlást összegyűjtik három kisebb párt érdekében.

Az ajánlások leadásáig a jelöltenkénti ötszáz ajánlást nem tudták összegyűjteni Hódmezővásárhelyen és Szentesen. Ezért azokat a más pártoknak szabályosan gyűjtött ajánlóívekről a választópolgárok személyes adatait átmásolva, és aláírásukat aláhamisítva egészítették ki. A hamis adatokat tartalmazó ajánlóíveket az ajánlási időszak utolsó napján adták le a szentesi és a hódmezővásárhelyi választási irodán. A hamisítást azonban felfedezték, és a jelöltek nyilvántartásba vételét a választási bizottságok elutasították. A hamis ajánlóívek elkészítésében nyolc ember vett részt. Közös volt a hamis ajánlóíveken az is, hogy az azokon képviselő-jelöltként megjelölt személyeknek nem akartak a választásokon indulni, személyes adataikkal visszaélve tüntették fel nevüket az okiratokon - foglalta össze a vádiratot a szóvivő.

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottakat választás rendje elleni bűntett elkövetésével vádolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.