Megkérdeztük!

Az Ön képviselője?! - Észak-Pesten ismét választanak

Az országgyűlésben elsőként az 1000-szabályt kezdeményezi, amelynek értelmében, ha valamelyik képviselő évente, igazolt módon legalább 1000 választópolgárral nem találkozik, ne kapjon fizetést, ezzel is erősítve, hogy ne csak az ajánlások összegyűjtésénél legyenek fontosak a szavazók. Interjúnk Schmuck Andorral.

2014.11.07 08:00ma.hu

Két hét múlva, november 23-án, Újpesten és Angyalföldön a főváros 11-es számú egyéni országgyűlési választókerületben rendkívüli voksolást tartanak. A mandátum eredetileg Kiss Péter szocialista politikusé volt, ő azonban hosszan tartó, súlyos betegség után júliusban elhunyt.

A választási körzet utcáit járva a plakáterdőben jól látható, hogy a tizenkét induló jelölt megkezdte a kampányát. Nemsokára a lépcsőházakban térdig fogunk járni a szórólapokban. Úgy tűnik, a plakátversenyben jelen pillanatban Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke vezet. Szemlátomást az ő reklám-megjelenései dominálják a hirdetőtáblákat.

Vajon van-e esélye egy új pártnak bekerülni az országgyűlésbe? Erről faggattuk a jelöltet, illetve arra is kíváncsiak voltunk, megválasztása esetén milyen javaslatokkal lép majd a Tisztelt Ház elé?

Ma.hu: A Baloldali Ifjúsági Társulásban együtt dolgozott sok évig Kiss Péterrel. Nem furcsa, olyan képviselői helyért küzdeni, amelyet néhány hónapja egykori barátja birtokolt?

Schmuck Andor: Ez sokkal nagyobb felelősség! Kiss Péter minket arra tanított, hinni kell a Demokráciában, és az emberekben. Ezt az emberszeretetet kell és lehet megvalósítani, a politikában ez a cél, és én ennek próbálok megfelelni.

Ma.hu: Politikai pályafutását a rendszerváltoztatás idején Újpesten kezdte. Visszatérés a gyökerekhez? Azzal, hogy eldöntötte, elindul ezen a választáson, az nosztalgia, vagy éppen fordítva: valami egészen új kezdete?

Schmuck Andor: Újpesten éltem, itt választottak meg önkormányzati képviselőnek, itt tanultam meg igazán, hogy kell közösséget építeni, mit jelent a Szolidaritás a mindennapokban. Tartozom az itt élőknek nagyon sokkal, és ha tehetem, képviselőként ezt a tartozást próbálom törleszteni.

Ma.hu: Miért az a szlogenje: "Az ön képviselője Schmuck Andor"?

Schmuck Andor: Mert nem pártkatona vagyok, nem MSZP, vagy a FIDESZ céljait kell szolgálnom. Egy feladatom van, az itt élőket képviselni, nem köt frakciófegyelem, vagy politikai háttéralku. Ez nagy lehetőség. de nagy kihívás is, hiszen közel 100.000 főnököm lesz, de ez így van rendjén. Az én ellenségem nem a FIDESZ, vagy az MSZP, hanem a szegénység, a kilátástalanság, a korrupció, a közöny. Ezek ellen képviselőként eredményesebben tudnék harcolni, de bármi is légyen az eredmény, a küzdelmet nem adom fel.

Ma.hu: Milyen plusz felelősséget jelent a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnökeként bejelentkezni a mandátumért? Ez egyben a párt erőpróbája is, az Ön személyén keresztül?

Schmuck Andor: Mindenképpen erőpróba, de nem elsősorban a párté, hanem a választóké. Vajon három választás után, ami idén volt, van-e még tizenöt percük a demokráciára? Részt vesznek-e a választásokon november 23-án? Ha 50% feletti lesz a részvétel, függetlenül a végeredménytől, már elégedett leszek, mert van remény, hogy a politikát nem hagyják magára az emberek, mert a Diktatúra édes gyermeke a közöny és a fásult nemtörődömség. Így elsősorban nem azt kérem, hogy rám szavazzanak, hanem azt, hogy legyen tizenöt percük a jövőért, és menjenek el választani, minél többen.

Ma.hu: Néhány napja levelet irt a Magyar Államkincstárnak: mi áll benne? Csak azért kérdezek rá, mert nem szokásos a kincstárral levelezni.

Schmuck Andor: Az Államkincstárnak azért írtam, hogy hivatalosan bejelentsem, nem veszem fel az 1.000.000 forintos kampánytámogatást. Ezzel követem annak a 82 egyéni szociáldemokrata jelölt által kialakított gyakorlatot, akik szintén nem vették fel a kampánytámogatást - hiszen a Márciusi Ifjak sem kaptak napidíjat!
Sajnos a többi jelölttársam, nem csatlakozott hozzám, pedig ha elfogadja a parlament a javaslatomat, hogy az így fel nem vett kampány-támogatásokat az adott önkormányzatok kapják meg, szociális kiadásaik bővítésére, az valóban segítség lett volna. Most a téli időszakban, sok száz családnak jelenthetett volna segítséget, színes szórólapok helyett.

Ma.hu: Képviselőként miről szólna szűzbeszédében, melyik választói csoport érdekében lépne fel?

Schmuck Andor: Az első beszéd a szegényekről, a hátrányos helyzetűekhez szólna. Nem lehet addig képviselni őket, míg nincs meg a szolidaritás, és mivel az embereknek a dumából elég, csak a tettek lelkesítenek, bejelenteném, hogy a képviselői minimálbér feletti tiszteletdíjamról az Újpest és Angyalföldi nehéz sorban élők részére lemondok.
És erre kérem az egyéni képviselőket, cselekedjenek hasonlóképpen.
Valamint kezdeményezném, az 1000 szabályt, ha valamelyik képviselő évente, igazolt módon legalább 1000 választópolgárral nem találkozik, ne kapjon fizetést, ezzel is erősítve hogy ne csak az ajánlások összegyűjtésénél legyenek fontosak a szavazók.

Ma.hu: Ön a bulvársajtóban is sokat szerepel, ezért engedjen meg még két sztorizó kérdést:

1. Ha képviselőnek választják, vállalja-e ismét a minimum 52 kiló leadást?

Schmuck Andor: Mivel tartós fogyasztási cikk vagyok, soha nem mondom, hogy egy fogyókúra nem fér bele az életembe.

2. A zenészbarátok, művészek, celebszemélyiségek közül kik segítik a kampányát?

Schmuck Andor: Sokan tiszteltek meg, hogy sok jót nyilatkoztak rólam, amit ezúton is köszönök - többek között Bangó Margitnak, Fodor Zsókanak, Aradszky Lászlónak, Korda Györgynek, Orbán Józsefnek, Nyári Károlynak, valamint Solymos Tóninak.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.