Szálló por

Lassú javulás várható a levegőminőségben

Az utóbbi napokban a szélcsendes idő, az alacsony éjszakai hőmérséklet és a vertikális légcserét gátló stabil hőmérsékleti rétegződés következtében a felszín közelében több helyen is feldúsult a légszennyező anyagok koncentrációja.

2014.11.02 14:27MTI

A következő napokban lassú javulás várható a levegő minőségében – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap honlapján. Vasárnap Budapesten és Salgótarjánban is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A meteorológiai szolgálat azt írta: az utóbbi napokban a szélcsendes idő, az alacsony éjszakai hőmérséklet és a vertikális légcserét gátló stabil hőmérsékleti rétegződés következtében a felszín közelében több helyen is feldúsult a légszennyező anyagok koncentrációja.

A fővárosban is a tájékoztatási küszöbérték fölé emelkedett a szálló por (PM10) mennyisége. A következő napokban az élénkülő déli szél és a jobb vertikális légcsere már kedvezőbben befolyásolja a levegőminőséget.

Az emelkedő hőmérséklet és így a fűtésből származó kevesebb légszennyező forrás szintén a javuló tendenciát támogatja - emelték ki. Az OMSZ adatai alapján a következő napokban főként a Dunántúlon határozott javulás várható a levegő minőségében.

Északkeleten azonban inkább stagnál, vagy inkább tovább is növekedhet a légszennyezettség mértéke, ott csak kisebb mértékű javulás valószínű a hét közepén – írta a meteorológiai szolgálat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.