Felsőoktatás

IKSZ: átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség

Átlátható, a hallgatók érdekeit képviselő, visszaélésektől és személyi botrányoktól mentes egyetemi hallgatói önkormányzatokra van szükség - ezt kívánták az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) képviselői szombaton Budapesten.

2014.11.01 14:37MTI

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese azt mondta: üdvözlik a kancelláriarendszer megalakulását, mert olyan országban szeretnének élni, ahol az egyetemek nemcsak színvonalas képzést és tudást adnak a fiataloknak, hanem a működésük is megfelelő, a hallgatói önkormányzatok pedig valóban a diákok érdekeit szolgálják.

Az IKSZ szerint a most kinevezett kancellárok "menedzseri pozíciója" - amely jogokkal, de ugyanakkor kötelezettségekkel is jár - garancia arra, hogy számon kérhető, átlátható rendszer jöjjön létre.

Nacsa Lőrinc munkacsoport-vezető hangsúlyozta: a közelmúltban kiderült szexuális bűncselekmények miatt az egyetemeken egy állandó (akár online) jogsegélyszolgálat létrehozását is szorgalmazzák javaslatcsomagjukban, amelyet a jövő héten küldenek el a Felsőoktatási Kerekasztalban a hallgatói önkormányzati (HÖK) rendszer átalakításának munkáját összefogó Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának.

Felidézte: elkészült a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egy jelentéstervezete, valamint egy ÁSZ-jelentés is, amely különösen a 2009 és 2012 közötti időszakot vizsgálta. Ebben megállapították, hogy rengeteg helyen visszaéltek a pénzekkel, mind hallgatói önkormányzati, mind intézményi szinten - mondta Nacsa Lőrinc, példaként említve az "elképzelhetetlen magas" HÖK-vezetői fizetéseket, vállalkozásszerű buliszervezéseket, egyetemi visszafoglalkoztatásokat, és a magas végkielégítéseket.

Ezeknek a pénzeknek például fejlesztések, programok révén, ösztöndíjak formájában a diákokhoz kell kerülniük - szögezte le az IKSZ munkacsoport-vezetője. Hozzátette: egy állami egyetem rengeteg pénzzel gazdálkodik, "egy kisebb város költségvetésével", így úgy vélik, az államnak joga van belelátni az intézmények működésébe, a pénzek felhasználásába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.