Nébih

Gyújtsunk elhunyt szeretteinkért egy gyertyát - biztonságosan

Mindenszentekkor és halottak napján sokan otthon is mécsest, gyertyát gyújtanak. A statisztikák szerint ilyenkor az átlagosnál több a lakástűz. Az újragyulladás mellett veszélyes lehet a mécsestartók túlmelegedése, de akár a gyertyák formája is.

2014.11.01 08:25ma.hu
Fotó: NÉBIH

A gyertyák és mécsesek veszélyeire hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

40-45 mm közötti lángmagasság a megfelelő

Gyertyákat és mécseseket is vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában. A lángmagasság mellett nézték a mécsestartók hőállóságát, stabilitását, de azt is, hogy mennyi idő alatt lehet eloltani egy gyertyát.

„Egy olyan gyertya, ami vonzó lehet a gyermekek számára, például élelmiszernek néz ki, vagy esetleg valami kisállatfigura, akkor azt még nem megnyújtott állapotban is óvatossággal kezeljük, hiszen a gyerek nemcsak úgy játszhat vele, hanem a szájába veszi, és a különböző mérgező anyagok is veszélyesek lehetnek, illetve hogyha elkezdi rágcsálni, és lerág róla darabokat, akkor ez esetleg fulladást okozhat” – figyelmeztet Várfalvi Bálint laboratóriumi mérnök.

„Mindenképpen olyan gyertyát érdemes vásárolni, amelynek a kanóca középen helyezkedik el – mondja a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője. – Amely külsőleg már rongálódott, roncsolódott gyertya azt nem érdemes megvásárolni." – közölte Fülöp Zsuzsanna.

Figyeljünk arra, hogy az égő gyertya mindig a látókörünkben legyen, és lefekvés előtt valamennyit fújjuk el. A gyertyákat olyan helyre tegyük, ahol a háziállatok és a gyerekek nem érik fel, és távol vannak bármilyen éghető tárgytól.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.