Bontás-építés

Pécsi magasház: utakat újítanak fel a maradványaiból

Hetven kisebb utcát újítanak fel Pécsen harminc kilométer hosszan a több mint húsz esztendeje lakatlanul álló magasház bontásakor keletkező törmelékből - jelentette be csütörtökön a város fideszes polgármestere.

2014.10.09 16:47MTI
Fotó: Facebook/Pécsi "Magasház" Örökké

Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere. utalt arra, hogy néhány hónapja visszaszerezte a város a magasház tulajdonjogát, és a közbeszerzés lezárultával még az idén hozzákezdenek a szellemház bontásához. Hozzátette: az önkormányzat számára kézenfekvő volt, hogy helyben kell hasznosítani a bontási anyagokat azokban a kisebb utcákban, amelyeknek nincs szilárd burkolatuk. A magasház a betonelemeinek ledarálásából keletkező betonzúzalékot elsősorban földutak stabilizálására használják.

A városvezető azt mondta, nem csak a közlekedést könnyítik meg a beruházásokkal, az útfelújítási programmal megakadályozható a hirtelen esőzés utáni útkárosodás is.

A pécsi önkormányzat júliusban írta ki a közbeszerzést a magasház bontására, miután garanciát kapott a munka állami finanszírozására. Az ajánlatok értékelése hamarosan lezárul, és eredményt hirdethetnek.

A magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. A Baranya Megyei Kormányhivatal tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, ez az év elején vált jogerőssé.

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-nek azt mondta, az építmény bontása, elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.