Ellentétes érdekek?

Brüsszelhez fordult almaügyben egy fideszes EP-képviselő

Milyen érdekek irányítják az Európai Uniót akkor, amikor saját tagállamai almatermelőinek érdekeivel szemben az importőrök érdekeit veszi figyelembe? - tette fel a kérdést Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő, az Európai Bizottsághoz intézett beadványában.

2008.09.04 19:17MTI

A témáról kiadott közleményében leszögezte: a magyar gazdák megélhetése, egy hagyományos termelési kultúra megőrzése a tét. Beadványában emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok saját gazdái védelmére 51,74 százalékos dömpingellenes vámmal korlátozza a kínai almasűrítmény bejutását. 

Becsey azt is kérdezte: "megengedhetőnek tartja-e a bizottság, hogy az unióba importált alacsony savtartalmú (például kínai) almasűrítményt szintetikus savval (citromsavval) javíthatják fel az európai feldolgozók a korábban bevált magas természetes savtartalmú lengyel, magyar, osztrák, olasz, román, spanyol és portugál almával szemben?" Erre, az európai termelői érdekeket sértő gyakorlatra éppen a Tanács, vagyis az EU-beli kormányok közös döntését meghozó uniós alapintézmény egyik irányelve ad lehetőséget, mutatott rá a képviselő. 

Szerinte "nemcsak a jelenlegi hazai almapiaci feszültség miatt fontos, hogy a termelők önköltségen fölüli árat szabhassanak. Azért is halaszthatatlan intézkedni most, hogy a jövő évi termést a forráshiány ne veszélyeztesse."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.