700 milliós beruházás

Múzeum és pedagógus-továbbképzési központ lesz a Klebelsberg-rezidenciából

Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszternek állít majd emléket, valamint komplex pedagógus-továbbképzési központként fog üzemelni a II. kerületi nyári Klebelsberg-rezidencia, amelynek felújítása 700 millió forintos állami beruházásból valósul meg.

2014.10.07 15:23MTI
MTI/Kovács Attila

Az egykori kultuszminiszter méltatlanul sorsára hagyott villája szinte az utolsó pillanatban menekülhet meg az összeomlástól, de az előkészítő munkák lassan a végükhöz érnek és elindulhat a tényleges felújítás - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, a pesthidegkúti épület előtt tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: "Külön öröm, hogy a felújítást követően az egykori tulajdonoshoz méltó módon oktatási, kulturális és pedagógus-továbbképzési központnak ad majd helyet a villa."

Felidézte, hogy az épület sok viszontagságot élt át: volt üdülő, iskola és kórház is egy időben, és bár az épületet 2008-ban a nemzeti vagyonkezelő visszavásárolta, fedezet nem volt a rekonstrukciós munkálatok elvégzésére. Az állam 2013-ban különített el 620 millió forintot az épület felújítására.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy nem ez az egyetlen, a kormány és a kerület együttműködésében sikeresen megvalósuló fejlesztés, hiszen a Margit körúti, volt Ipari Minisztérium épületének is megtörtént a bontása, és jelenleg azon dolgoznak, hogy mielőbb közpark lehessen a területen. Varga Mihály megemlítette, hogy Magyarország az európai uniós forráselosztások 2014-2020-as ciklusának egyik legnagyobb nyertese, hiszen erre az időszakra 34 milliárd eurót tudott megszerezni.

Ezzel az ország a második helyet érte el Európában, az egy főre eső uniós támogatások tekintetében. "Míg az előző hét évben 660 000 forint volt az egy főre uniós támogatás összege, addig a 2014-2020-as ciklusban 712 000" - hangoztatta. Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az 1500 négyzetméteres épület a munkálatok végeztével végre olyan szerephez jut, amelyet az egykori vallási és közoktatási miniszter is szánt volna neki.

"Ez a kastély egy korszak szellemét, hitvallását, értékrendjét idézi meg a látogatók számára" - mutatott rá. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, miután felidézte az épület viszontagságos történetét, elmondta, hogy egy ehhez hasonló kastélyfelújításhoz egy kerület sosem elég erős, és mostanáig nem is kapott ehhez segítséget.

"A kormány minden olyan rég elfeledett műemlékhez, értékhez hozzányúl, segít megmentésében, amely az ország számtalan pontján található. Mindent meg fogunk tenni a jövőben is, hogy eredeti funkciójában helyreállítsuk ezt az épületet, és a falai között olyan tevékenységeket végezzünk, amelyek méltók a néhai kultuszminiszter hagyatékához" - emelte ki.

MTI/Kovács Attila

A polgármester az MTI-nek elmondta: a műemléképület helyreállításához szükséges engedélyezési eljárások tavaly kezdődtek meg. Azóta rendbe rakták a területet határoló, omlásban lévő kerítést, a belső terekben kiszerelték a csöveket és felszedték az életveszélyes állapotban lévő padlóburkolatot.

Jelenleg rendelkezésre áll az összes hatósági terv, amelyek alapján megindulhat a külső kivitelezés. A polgármester kiemelte: még a tél beállta előtt új tető kerül az épületre, hogy ne romoljon tovább az állapota, az átadást 2015. június 30-ára tervezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.