Hungarikum napok

A hungarikumok az 1100 éves magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok a földművelésügyi miniszter szerint azokat az egyedi csúcsteljesítményeket és kiválóságokat jelentik, amelyeket a magyarság 1100 év alatt létrehozott.

2014.09.27 18:56MTI
Fotó: Facebook/Hungarikum cover

Összesen 41 kimagasló értéket jegyeznek Magyarországon hungarikumként, és újabbakra is számítunk - jelezte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Kunmadarason, a nagykunsági településen rendezett Hungarikum napon

Ezek a remekek az élet legkülönbözőbb területeiről származnak - mondta, példaként említve Puskás Ferenc életművét, a magyar operettet, a makói hagymát, a csabai kolbászt, a pálinkát.

Fazekas Sándor elmondása szerint Kunmadarason elégedetten adhatnak számot a Hungarikum naphoz kapcsolódóan elvégzett munkáról. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy a helyi értékeket is össze fogják gyűjteni.

A hungarikumokat egy alulról jövő mozgalom gondozza és gyűjti. A cél az, hogy a lehető legtöbb településen legyen olyan helyi értéktárbizottság, amely leltározza a helyi értékeket. Jelenleg 346 ilyen van - közölte a tárcavezető.

"Kunmadaras is nevezetes jó pár dologról, kiváló például itt a birkapörkölt, a hímzés, a néptánc, a népdal, a Hortobágy gyönyörű világa az ott található gyógynövényekkel, és a hungarikumok gyűjteményében ezekből még nem szerepel semmi" - jegyezte meg.

A kunmadarasi Hungarikum napra kilátogatók a karcagi birkapörkölttel, a magyar táncház módszerrel, a magyar operettel és a mohácsi busójárás, maszkos télűző hagyományával ismerkedhettek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.