Javaslat

Az önkormányzat kérhetne végrehajtást a devizahiteles lakás ellen

A nyáron hozott devizahiteles törvény - amely alapján most folynak a bankok perei - szünetelteti a devizalapú kölcsön- és lízingszerződéssel terhelt lakások elleni végrehajtást - a pénteken megjelent törvénymódosító javaslat azonban megengedné a végrehajtást, ha azt önkormányzat vagy kizárólag állami illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég kéri.

2014.09.26 16:42MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Csöbör Katalin (Fidesz) által javasolt paragrafusok ugyan szerepelnek a végrehajtási törvényben, ám az első devizahiteles törvény egyik passzusa ezeket felülírja. Ezért a képviselő az indoklásban megjegyzi: a törvényjavaslat célja, hogy a bírósági végrehajtásról szóló törvényben szereplő kivételi szabály valóban érvényesülni tudjon.

A szabály alapján, ha az önkormányzat, illetve a közösségi tulajdonban lévő cég szerezné meg a végrehajtás alá vont lakás tulajdonjogát, akkor azt 2 éven belül fel kell újíttatnia. A második feltétel szerint a felújítás után pályázatot kell kiírni a lakás hasznosítására a végrehajtást kérőnek.

A hasznosítás azt jelenti, hogy a településen munkát vállaló személynek adják bérbe a lakást. Amennyiben az árverésen nem a végrehajtást kérő szerzi meg a lakás tulajdonjogát, akkor a végrehajtás további részét fel kell függeszteni. Így a volt tulajdonos - a devizahitelt fizetni nem tudó személy - nem lakoltatható ki.

A kedvezőbb szabályozás alkotmányosan igazolható indokának nevezi a képviselő, hogy a települések és az ott lakók fennmaradásának és ottmaradásának feltétele, hogy a jogalkotó minden lehetséges eszközzel segítse a munkahelyek odatelepülését, a vállalkozások létesítését, ehhez pedig szükséges, hogy a településen lakó, ott munkát végző, a közterhekhez hozzájáruló családokkal bővüljenek a közösségek.

Az eredeti kivételi szabály is a fideszes politikus javaslatára került a törvénybe. Csöbör Katalin még áprilisban beszélt arról, hogy törvénymódosítást kezdeményez a kilakoltatási moratórium ügyében.

A jogszabály tegyen különbséget azok között, akik a felvett hitel miatt kerültek nehéz helyzetbe, illetve akik a Fészekrakó-program során jutottak - elsősorban lakótelepi - lakáshoz, és ott "képtelenek a társadalmi együttélés szabályainak megfelelően élni, tönkre teszik az ott élőket", a közüzemi díjakat, közös költséget nem fizetik - mondta akkor Csöbör Katalin, hozzáfűzve: tartani lehet attól, hogy ez a csoport a kilakoltatási moratórium "meghosszabbítása mögé bújik".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.