Posztumusz díszpolgár

Tóth Ilona-emlékház lesz Árpádföldön

Az Állás utcai szoba-konyhás kertes ház évek óta üresen áll, és a testület döntése alapján az önkormányzat 20 millió forintért megvásárolta.

2014.09.26 23:30MTI

Emlékházat alakítanak ki Tóth Ilona egykori árpádföldi otthonából, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni koncepciós per következtében ártatlanul kivégzett fiatal orvostanhallgató a gyerekkorát töltötte - mondta Budapest XVI. kerületének polgármestere.

Az Állás utcai szoba-konyhás kertes ház évek óta üresen áll, és a testület döntése alapján az önkormányzat 20 millió forintért megvásárolta, hogy méltó emléket állíthassanak a kerület mártírjának - közölte Kovács Péter.

A házat rendbe hozzák, és ott lesz látható az 1957. június 28-án kivégzett, az Új köztemető 301-es parcellájában eltemetett medika néhány megmaradt használati tárgya, íróasztala, levelezése. Tóth Ilona emlékét eddig is igyekeztek megőrizni, 2002-ben a kerület posztumusz díszpolgárává választották, és egy teret is elneveztek róla, ahol a SOTE udvarán álló szobrának másolatát is elhelyezték.

A polgármester elmondta: az emlékház mellé oktató központ is épül, amelyet elsősorban iskolás gyerekek számára rendeznek be az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek jobb megismerésére. Hamarosan gyűjtést szerveznek olyan tárgyak, fotók, egyenruhák, relikviák adományozására, amelyekből bemutathatják majd a forradalom küzdelmeit, és bepillantást adnak az '50-es évek diktatúrájába.

A Tóth Ilona emlékházat és az oktató központot a tervek szerint 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján adják majd át - hívta fel a figyelmet Kovács Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.