OGY

A devizahitelesek újabb törvényjavaslatával kezd az Országgyűlés

"Ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása".

2014.09.15 00:30MTI

Hétfőn, kétnapos üléssel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, amelynek első napján Orbán Viktor miniszterelnök is felszólal napirend előtt a tervek szerint. A képviselők az elsők között tárgyalhatják a kormány devizahitelesek kártalanításáról szóló törvényjavaslatát, amely alapján a későbbiekben átlagosan akár harmadával is csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete.

A Ház hétfőn 13 órakor kezdi meg munkáját, két közelmúltban elhunyt képviselő: a szocialista Kiss Péterre és a korábban az MDF színeiben politizáló Szűcs Istvánra történő emlékezéssel.

A napirendi pontok tárgyalása előtt várhatóan szót kér Orbán Viktor, aki pénteki rádióinterjújában arról beszélt, a bankok elszámolásának végén átlagosan egyharmaddal biztosan csökkenni fog az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete. "Miután az a pénz, amit a bankok tisztességtelenül elvettek, visszajár, ez a legtöbb esetben úgy fog történni, hogy a még fennálló tartozást ennyivel csökkenteni fogják, tehát az emberek adóssága is radikálisan csökkenni fog ennek következtében" - magyarázta a kormányfő. Hozzátette, ahhoz képest, milyen bonyolult kérdésről van szó, gyors megoldás várható, "ügyféltípusonként halad majd előre a bankok átvilágítása". Azt szeretné - mondta -, ha 2015. július 1-jén már csak "véletlenszerűen" akadna olyan hitel, amely esetében még nem zajlott le az elszámolás.

A kormány erről szóló javaslatát pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az előterjesztés alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az előterjesztés általános vitája kedden kezdődik, ezt követően a parlament legkorábban szeptember 24-én, vagyis jövő szerdán szavazhat a törvényjavaslatról.

A képviselők a hétfői interpellációs időszakot megelőzően dönthetnek a szocialista Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztéséről, amelyet az ügyészség kezdeményezett vesztegetés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A Fidesz-frakció korábban jelezte, megszavazza az ellenzéki politikus mandátumának kiadását.

Az azonnali kérdéseket és kérdéseket követően több nemzetközi szerződés kihirdetését tárgyalhatja a Ház, de várhatóan terítékre kerül a használatarányos útdíj szabályainak módosítása is.

Kedden a devizahitelesek kártalanításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik az ülésnap, majd a költségvetési tervezéssel, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatások hatékonyabbá tételét célzó előterjesztésről kezdődik vita. Utóbbiban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között azt kezdeményezi, hogy a kormánynak a választások évében az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később, október végéig kelljen benyújtania a következő év költségvetéséről szóló javaslatát.

Szintén a második ülésnapon tárgyalhatják a parlament igazságügyi bizottságának júliusban beterjesztett döntését, amely arról szól, hogy a testület nem támogatja tíz vallási közösség bevett egyházként való elismerését, mert a bizottság szerint azok nem teljesítik az állami együttműködésre vonatkozó feltételeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.