Devizaperek

Rogán: a bankok időt próbálnak húzni, sikertelenül

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint a bankok időt próbálnak húzni a devizahiteles perekben, de "ez a taktika sikertelen lesz", a pénzintézetek februári elszámoltatása pedig nincs veszélyben.

2014.09.05 17:50MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A politikus így kommentálta az MTI-nek, hogy a Fővárosi Törvényszék pénteken felfüggesztette az Eger és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított peres eljárását, és - elfogadva a hitelintézet javaslatát - úgy döntött, az Alkotmánybíróság (Ab) elé terjeszti a devizahitelekkel összefüggő ügyet.

Az Ab-hoz fordulás a bankok időhúzó taktikájának a része, próbálják elhúzni az időt, hogy ne történjen meg a magyar bankrendszer elszámoltatása - reagált Rogán Antal, aki szerint ez az "időhúzási taktika" sikertelen lesz, mert a törvényhozó erre a lehetőségre is gondolt az elszámoltatást elindító jogszabály júliusi elfogadásakor.

Akkor a bíróságoknak meglehetősen szűk, de reális határidőket szabtak az eljárások lefolytatására, és ennek során az Ab-hoz fordulás lehetőségével is kalkulálták - mondta a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

A kormánypárti politikus szerint azonban bizonyos értelemben még jó is, hogy egy bíró az Ab-hoz fordult, mert innentől kezdve a többi perben ez a lehetőség elvész, hiszen az Ab egy konkrét eset kapcsán állást foglalhat majd.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz hasonlóan a Fidesz-frakció is arra kéri az Ab-t, hogy a lehető leghamarabb, sürgősséggel tárgyalja meg a beadványt, és ezáltal folyamatosan haladhasson a bankok elszámoltatása - közölte Rogán Antal, kijelentve, hogy a pénzintézetek februári elszámoltatása szerinte nem került veszélybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.