7 milliárdos csalás

Győri fémkereskedők: öten előzetesben maradtak

Tavaly januárban 14 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, miután egy bűnszervezetet azzal gyanúsítottak meg, hogy hétmilliárd forinttal rövidítette meg a cseh és a szlovák államháztartást.

2014.09.05 16:14MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Máté Kinga szóvivő bíró pénteki tájékoztatása szerint az indoklásban az áll, hogy a bíróság enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására a bíróság jelenleg nem látott okot, mivel változatlanul fennáll a gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének, illetve a tanúk esetleges befolyásolásának veszélye.

Hozzátette: kettejük esetében más ügyben újabb vizsgálat is indult, és "az iratok alapján a gyanúsítottak életmódjából arra lehet következtetni, hogy a bűnismétlés veszélye is fennáll".

A határozatot az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, az előzetes letartóztatás megszüntetését, illetve házi őrizet (jeladóval felszerelve) vagy lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérve.

Tavaly január 9-én a bíróság 14 embert helyezett előzetes letartóztatásba a 19 magyar állampolgárságú gyanúsított közül (tavaly júliusban ötnek az előzetes letartóztatást hosszabbították meg).

A magyar, a cseh és a szlovák nyomozó szervek közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: a bűnszervezet úgy játszotta ki a törvényt, hogy fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak.

Mivel Magyarországon már bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett.

A láncba beiktatott stróman cégek azonban nem fizették be ez után az általános forgalmi adót, így a bevétel teljes egészében az irányítókhoz került. Az akkori közlés szerint a csoport a szlovák államkasszát 6,2 milliárd, a cseh költségvetést 920 millió forintnyi összeggel károsította meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.