Ételmérgezés

Nem fellebbez a hatóság döntése ellen az ételmérgező kistermelő

Nem fellebbez az élelmiszerbiztonsági hatóság döntése ellen az egri kistermelő, akit a júniusi szarvasgombás pesto okozta botulizmus ügyében másfél millió forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság megfizetésére köteleztek.

2014.09.04 17:55MTI
Forrás: Wikipedia

Keksz Zsolt elmondta: a hatóság közel 350 termékét vizsgálta meg, de a bírságot nem megbetegedések okozása miatt kapták, mivel egyetlen termékben sem mutatták ki a kolbászmérgezést okozó baktériumot. Azonban mivel az előírt 120 fok feletti hőkezelést nem tudták teljesíteni, nem lehetett kizárni, hogy nem a termékei okozták a megbetegedéseket.

Hozzátette, hogy a hatóság előírásának megfelelően a meglévő raktárkészletet megsemmisítették, de ezt ettől függetlenül is megtették volna. Tájékoztatott arról is, hogy a kistermelői kereteket kinőtték, nem tudtak volna már a jövőben a jogszabályoknak megfelelően működni, illetve a 40 kilométeres árusítási körzetet is túllépték.

Elnézést kért minden érintettől, és közölte: termékeit az átszervezést követően azonos néven, de új technológiával fogják legyártatni a hatóságokkal együttműködve.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a járványügyi nyomozás alapján megerősítést nyert, hogy a botulizmus megbetegedésért a kistermelő által gyártott termék tehető felelőssé, a határozat nem jogerős. A közlemény kiemeli: a pesto előállításához használt technológia nem volt megfelelő, mert a botulizmusért felelős Clostridium botulinum (Cl. botulinum) spórák túlélését nem akadályozta meg. A termékek készítéséhez használt konyhai befőző készülék akkreditált laboratóriumi mérései alapján megállapítható, hogy az alkalmazott technológiai eljárás - maximum 95 fok, 120 perc - a Cl. botulinum spórák elpusztítására nem alkalmas, mivel azokat csak 120 fok fölött, magas nyomáson lehet elpusztítani. A hatósági vizsgálat feltárta, hogy az egri kistermelő számos, a kistermelőkre vonatkozó élelmiszerbiztonságot garantáló jogszabályt is megszegett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.