Az ÁSZ honlapján

EP-választás: nyilvánosak a politikai hirdetésekről megküldött tájékoztatók

Internetes oldalán tette közzé az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az európai parlamenti (EP-) választási kampányban megjelentetett politikai hirdetésekre vonatkozó, sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat.

2014.09.03 10:43MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

A számvevőszék közleményében emlékeztettek rá: az EP-választást megelőző kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek tehettek közzé politikai hirdetéseket, amelyek előzőleg eljuttatták hirdetési szolgáltatásaik árjegyzékét az ÁSZ-hoz.

Az ÁSZ internetes oldalán március 21-én tette közzé a hozzá beérkezett 141 nyomtatott és 73 elektronikus sajtótermék hirdetési árjegyzékét.

A számvevőszék közleménye felidézi: a jogszabály alapján az ÁSZ által nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett az ÁSZ-t a közzétett politikai hirdetésekről.

A tájékoztatásnak tartalmaznia kellett, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

Az ÁSZ a határidő lejártát követően, a tájékoztató megküldését elmulasztó sajtótermékeknek két alkalommal felhívta a figyelmét a törvényi kötelezettségük teljesítésére. A felhívás ellenére 24 sajtótermék nem küldte meg a politikai hirdetésekről szóló tájékoztatóját.

A beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ feldolgozta és a www.asz.hu oldalon a Választás 2014 menüpont alatt elérhetővé tette. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért felelősséget nem vállal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.