Ukrán válság

KKM: kizárólag a politikai rendezés fogadható el Ukrajnában

A kijevi magyar nagykövetségen és más ukrajnai külképviseleteken keresztül folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet.

2014.08.28 20:39MTI

Ha beigazolódnak azok a hírek, hogy orosz reguláris csapatok behatoltak Ukrajna területére, azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a válság súlyos eszkalációjának tekinti. A tárca közleményében hangsúlyozza azt is, hogy a konfliktust csak politikai úton lehet rendezni.

Mint írták, a tárcánál aggodalommal figyelik, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján Kelet-Ukrajnában növekszik a feszültség. A kijevi magyar nagykövetségen és más ukrajnai külképviseleteken keresztül folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a helyzetet. Magyarország kapcsolatban áll európai uniós és NATO-szövetségeseivel is.

A KKM közleményében kiemelték: amennyiben beigazolódnak azok a hírek, hogy orosz reguláris csapatok behatoltak Ukrajna területére, azt a válság súlyos eszkalációjának tekintik. A korábbiakban is következetesen képviselt magyar álláspont alapján kizárólag a válság kizárólag politikai úton való rendezése elfogadható, ezért Magyarország támogat minden erre irányuló diplomáciai erőfeszítést - tették hozzá.

Közölték: az európai álláspont egyeztetésére jó alkalmat kínál az Európai Tanács szombati rendkívüli ülése, valamint az EU- külügyminiszterek ezzel egy időben rendezett informális tanácskozása.

Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön azt mondta, hogy orosz csapatok hatoltak be Ukrajnába.

A NATO egyik magas rangú tisztségviselője ugyancsak csütörtökön közölte, a katonai szövetség szakértőinek véleménye szerint jelenleg több mint ezer orosz katona van Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.