Önkormányzat 2014

Közösségi bérlakásprogramot indítana az LMP és a 4K!

Közösségi bérlakásprogramot indítana Budapesten az LMP és a 4K!, a tízezer magántulajdonban lévő bérlakás bevonásával számoló program anyagi és más feltételeit a főváros garantálná.

2014.08.24 16:25MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje elmondta: a bérlakásprogram gerincét egy lakásügynökség adná.

A működés egyik feltétele az lenne, hogy a fővárosi önkormányzat garantálja a magántulajdonban lévő lakások állagmegóvását és a bérleti díjak beszedését, ezzel a lakástulajdonosokat érdekeltté lehetne tenni a programban való részvételben. Emellett bevezetnének „az eddigi gyakorlattól eltérően egy nagyon szigorú”, rászorultságot, egyebek mellett gyerekszámot, jövedelmet figyelembe vevő pontrendszert.

A politikus kiemelte: mivel a bérlakások jelenlegi piaci ára sokak számára nem megfizethető, a programban részt vevők számára a piaci ár és a bérleti díj közötti különbözetet a fővárosi önkormányzat pótolná ki. Mindez tízezer bérlakás bevonásával számolva nagyságrendileg 3 milliárd forintba kerülne, ami a főváros költségvetésének nagyságrendjét ismerve kigazdálkodható összeg – hangsúlyozta Csárdi Antal.

Ezen túlmenően bérlakások építését is el kell kezdeni – jegyezte meg. Kérdésre válaszolva a politikus hozzátette: a hajléktalanságot is megoldhatónak tartják a program segítségével. Istvánffy András, a 4K! elnöke a sajtótájékoztatóan arról beszélt, hogy az elmúlt 24 év mindenkori elitje fővárosi és kormányzati szinten is hibás lakáspolitikát folytatott: kizárólag a tulajdonszerzést támogatták.

A bérlést előnyben részesítő szemléletváltást a kormánynak is elő kell segítenie, hiszen amellett, hogy Budapesten a lakások tíz százaléka üresen áll, a fiatalok például megfizethető bérlakások hiányában nem tudnak elköltözni otthonról – húzta alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.