Önkormányzat 2014

Kunhalmi: minimális elsimítandó kérdés van

Az MSZP budapesti elnöke szerint minimális elsimítandó kérdés van a baloldali ellenzéki pártok önkormányzati választási együttműködésében, de azok érdemben nem veszélyeztetik az összmegállapodást.

2014.08.09 17:10MTI
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kunhalmi Ágnes szombaton újságíróknak azt mondta, hogy a szocialisták előző napi budapesti küldöttértekezletén a hárompárti (MSZP, DK, Együtt-PM) tárgyalódelegáció hétfői, szóbeli megállapodásának megfelelő döntés született. Ezúttal is hangsúlyozta: az általuk javasolt közös indulás helyett elfogadták az Együtt-PM javaslatára a koordinált indulást, és Falus Ferenc főpolgármester-jelölt személyét, aki közös jelöltként, de a szavazólapon az Együtt-PM színeiben méreti meg magát.

Az MSZP legfelsőbb fővárosi döntéshozó szerve jóváhagyta a kerületi polgármesterekre vonatkozó személyi javaslatokat és a körzetekre vonatkozó arányszámokat is. Ha valamelyik fél ettől helyben, helyi alkuknak megfelelően el kíván térni, akkor mindhárom fél beleegyezése szükséges - fogalmazott a szocialista politikus.

Ugyanakkor vitatottnak nevezte néhány kerületi képviselő-testületi hely sorsát, de kiemelte: szerintük két-három kerületi mandátum nem veszélyezteti az összmegállapodást. A nyitott kérdéseket a következő napokban elsimítják a helyi pártszervezetek és aláírják a választási megállapodásokat - fűzte hozzá.

Az Index péntek este írt arról, hogy a budapesti szocialisták több ponton átírták a megállapodást, például egyes kerületekben lecsíptek még maguknak egy kis darabot a pozíciókból: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól.

Kunhalmi Ágnes erre reagálva azt közölte: nem olvasta, amit a portál írt, de abban biztos, hogy nincs olyan kerületi szocialista politikus, aki a helyi kerületi megállapodás aláírása előtt ne az egyezségre törekedne és akadálya lenne annak.

Kunhalmi Ágnes kijelentette: budapesti szinten már nem változtatnak a felek, mindent helyben kell megoldani, s nem is mondhatja meg egyik fél sem, hogy helyi körzetben ki a legjobb jelölt.

Az Együtt-PM szombat délelőtt arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse az ellenzék budapesti megállapodását. A párt MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást, a Demokratikus Koalícióra (DK) és az Együtt-PM Szövetségre nézve hátrányosan. "Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten" - fogalmazott a pártszövetség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.