Gazdasági érdekek miatt szűnt meg a kisfalu

Falunap egy nem létező faluban

Egy nyugdíjas főerdész kezdeményezésére minden év augusztus végén falutalálkozót tartanak egy valaha volt bakonyi falu, Iharkút egykori lakosai - írta Megható falunap a pusztaságban című cikkében csütörtökön Veszprém megye napilapja, a Napló.

2008.08.28 11:29Napló

A lap Iharkút történetére emlékeztetve felidézte, hogy az 1970-es években az erőltetett bauxitbányászat, a mindenek felett való gazdasági érdek miatt szüntették meg ezt a kis falut a Bakonyban. A 200 lelkes erdei település lakóit kitelepítették, s ők azóta szétszéledtek az országban, majd főleg a környező falvakban, városokban leltek új otthonra. Ma már a bauxitbánya sem működik, s "a rekultivált terepfelszíne lassan feledteti a gazdasági érdek miatt elköltöztetett lakosok tragédiáját" - olvasható a lapban. 

A szülőföldhöz való ragaszkodás azonban sosem múlt el a lelkekben, s hat évvel ezelőtt ismét kezdtek egymásra találni az egykori iharkútiak - jegyzik meg a cikkben, hozzátéve: ennek jele az is, hogy Bakonyi Lajos nyugdíjas főerdész kezdeményezésére az egykori falu helyén minden év augusztus végén falutalálkozót tartanak. A különös "falunapon" nem csak a még élő egykori lakosok jelentek meg, hanem a már másutt született gyermekek, unokák is. 

A szülőföld-találkozó erkölcsi erejét az is jelzi, hogy Amerikából, Ausztráliából is visszatérnek a találkozóra azok, akik számára soha nem felejthetők az iharkúti évek - olvasható a Naplóban. A nem létező falu "lakosainak" találkozóját a falu két egykori utcájának kereszteződésében lévő emlékparkban és emlékműnél tartották, megszólaltatva a hajdan volt falu harangját is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.