Világháborús centenárium

Olasz lap: a szicíliai magyar hadifogolytábor példaértékű volt

Szicília, a magyarok lágere címmel írt csütörtökön a dél-olaszországi Vittoria városában állt I. világháborús magyar hadifogolytáborról a L'Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja.

2014.08.07 11:46MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A szerző a "barátság, emberség, béke, szolidaritás" példájának nevezte a Szicíliába került magyar hadifoglyok és a helyi lakosság kapcsolatát és közös szenvedését az I. világháború éveiben.

Az olasz és magyar had- és történelemtudomány által jól ismert Vittoria táborát több mint 18 ezer magyar katona járta meg. Száztizennyolc magyar katonát itt is temettek el. A katolikus napilap felidézte az északkelet-olaszországi világháborús frontvonaltól legtávolabbi fogolytábor történetét - ez volt egyben Szicília mindenkori legnagyobb fogolytábora is.

A magyarokat nem ellenségként kezelték, Szicíliában befogadásra is találtak - vélte a L'Avvenire Szabó Sándor ózdi rajztanár egykori hadifogoly levelét idézve, aki három évet raboskodott Vittoriában.

Szabónak a lapban idézett emlékei szerint a magyar hadifoglyokat szállító vonatot az olaszországi vasútállomásokon gyalázkodva fogadták, Szicíliában viszont "a lakosok - megtudva, hogy magyarok vagyunk és nem osztrákok - igazi barátként kezeltek".

A magyar hadifoglyok hetente többször katonai kísérettel elhagyhatták a tábort és a tábori jeggyel Vittoriában gyümölcsöt, gyógyszert, fehérneműt is vehettek. Így a magyar foglyok és a helyiek között szoros volt a kapcsolat, barátságok is születtek.

Vittoriában "a magyarok ugyanúgy megpróbáltak túlélni, mint mi a fronton a dandárban" - idézte a L'Avvenire a már elhunyt Michelangelo Modica I. világháborús olasz katonát. Modica a világháború után a magyarok iránti tiszteletből kereste fel az egykori szicíliai fogolytábort.

A városban 1995-ben olasz-magyar történeti múzeum nyílt, és magyar kápolna is őrzi az itt hadifogoly magyarok emlékét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.