Mellkasi kompresszió

Életet mentett a BKV buszvezetője

A járművezetők nap mint nap felelősségteljes munkát végeznek: több száz ember biztonsága múlik rajtuk folyamatosan. Van, amikor úgy hozza a sors, hogy a volán mögül kiszállva is ezt kell tenniük.

2014.08.02 17:19ma.hu
A kép illusztráció (Facebook/BKK)

Mindig öröm arról beszámolni, amikor egy kollégánk valami olyat tesz, ami túlmutat az elvártakon: emberséges, segítőkész, talpraesett módon old meg nem mindennapi helyzetet. Vagy ahogyan ebben az esetben is: lélekjelenlétének és felkészültségének hála, akár életet is ment  - írja a Budapesti Közlekedési Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Nem először számolunk be olyan esetről, amikor az utas élete kizárólag a járművezető gyors, higgadt reagálásán múlt.

Legutóbb a 277-es busz sofőrje, Nagy Attila bizonyította: ha megőrizzük lélekjelenlétünket, akár életet is menthetünk. Kollégánk július 24-én, csütörtökön a 277-es járattal Bosnyák tér irányából az Örs vezér tér felé indult, amikor arra lett figyelmes, hogy rosszul lett egy idős ember.

Miután mentőt hívtak az ájult utashoz, járművezetőnk úgynevezett hármas érzékeléssel megállapította, hogy nem mozog a beteg mellkasa, nem fúj ki levegőt, valamint a pulzusát sem érezte, így mellkasi kompresszióval és egy hölgy segítségével befúvással tartották fenn a keringést a mentők kiérkezéséig.

A mentők átvették a beteget, kollégánk pedig végig segítette munkájukat.

Járművezetőink nap mint nap felelősségteljes munkát végeznek: több száz ember biztonsága múlik rajtuk folyamatosan, és felelősséget vállalnak értünk, amikor volán mögé ülnek. Néhány esetben azonban nem csak a forgalmi helyzetekben kell helytállniuk: jó tudni, hogy lélekjelenlétüknek és felkészültségüknek hála - életet is mentenek.

A BKV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Központ egyaránt büszke Nagy Attila kolléga teljesítményére, aki helyzetfelismeréséért, bátor és szakszerű magatartásáért elismerésben részesül, és a BKV jutalommal is megköszöni kiemelkedő munkáját.

Munkatársunk ezúttal ugyanis sokkal többet tett annál, mint ami a munkaköre kapcsán elvárható, hiszen emberségből kiválóra vizsgázott. Példát mutatott embertársainak azokra az esetekre, hogyan kell viselkedni hasonló helyzetekben. Hozzáállása, helytállása nem csak az őt körülvevő utasok, hanem mindannyiunk elismerését kivívta - áll a közleményben.

Az életmentő sofőrrel készített interjú itt olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.