A vízben otthon vagyunk

FINA: Magyarország a világ vizes sportjának középpontja

Magyarország kész otthont adni a juniorok nyíltvízi úszó világbajnokságának augusztusban - hétfői megbeszélésen fogadta Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi úszóélet vezetőit.

2014.07.21 15:48MTI

A tárgyalást követően Gyárfás Tamás, aki Kósa Lajossal együtt a 2021-es világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a kormányfővel lezajlott találkozó után a FINA, a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség irányítói különösen jó érzéssel beszéltek róla: nemcsak akkor részesültek megtisztelő elbánásban, amikor a szavazatukra volt szükség, hanem ezúttal is, amikor Magyarország már a legrangosabb FINA-események házigazdája.

A vendégek kiemelték: Magyarország lett a világ vizes sportjának középpontja, amit mintegy bizonyít a Margitszigeten most is folyó vízilabda Európa-bajnokság, s az ezt követő szinte egyedi sorozat: a junior úszó vb, s a felnőtt vizes vb mellett a masters-világbajnokság, amelynek 2021-ben ugyancsak Budapest ad otthont, a három csúcsrendezvény előtt, 2016-ban pedig Hódmezővásárhelyen lesz az ifjúsági úszó Európa-bajnokság.

A hazai eseménysor ráadásul még tovább is bővülhet, miután a FINA Büro közvetlenül a miniszterelnöki fogadást megelőzően döntött úgy: a háborús helyzet miatt kockázatos a juniorok nyíltvízi úszó vb-jének augusztus végi megrendezése az izraeli Eilatban. A FINA határozata szerint azonnali megoldást, más színhelyet kell keresni, Gyárfás elmondása szerint Dubaj és a portugáliai Setubal már előre jelezte, kész otthont adni az augusztus 28. és 30. között esedékes korosztályos világbajnokságnak.

A magyar szándékot firtató MTI-kérdésre Gyárfás Tamás mint a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke azt válaszolta, hogy villámgyorsan felvette a kapcsolatot először Bóka Istvánnal, Balatonfüred polgármesterével, aki azonnal igent mondott, majd Kósa Lajossal, aki szintén rögtön pozitívan reagált. A parlamenti ebédnél pedig a MÚSZ vezetőjének elmondása szerint Orbán Viktor miniszterelnök közölte: ha a sportág kész a rendezésre, Magyarország - mint megannyi más nemzetközi sporteseménynek - örömmel ad otthont ennek a viadalnak is, annál is inkább, mert a felnőtt világbajnokságot megelőzően a szervezőknek meg kell szerezniük a kellő rutint.

Gyárfás Tamás kitért rá, hogy a parlamenti fogadáson Julio C. Maglione személyesen adta át Orbán Viktornak a FINA decemberi dohai rövidpályás úszó vb-jére szóló meghívó levelét. A FINA elnöke hangsúlyozta: az idei legrangosabb sportági esemény előtt zajlik a FINA-konvenció, amelyen a soron következő világbajnokságok rendezői - köztük természetesen Magyarország is - egyformán bemutatják az előkészületek állását. A december 12-16. közötti vb rajtját megelőzően a futballisták Aranylabda-ünnepségéhez hasonlatosan gálaműsor keretében díjazza a FINA a különböző vizes szakágak legjobbjait, s az esélyesek között magyar úszók, vízilabdázók, nyíltvízi úszók is szerepelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.