Átlátszó

Szabadság, tér: az éj leple alatt "csempészték" a helyére a megszállás emlékművét

Sokak szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket.

2014.07.20 09:42ma.hu
Video-screenshot (Forrás: atlatszo.hu)

Szombat éjjel teherautón érkezett meg a Szabadság térre a német megszállás emlékművének timpanonos, birodalmi sasos fő darabja - írja az Átlátszó nyomán az origo.hu.

A rendőrség több száz méteres körben, az első utcasarkokig dupla kordonnal zárta el a területet, amit belülről a Walton biztonsági cég emberei védtek. A helyszínen legalább 20 rendőrautót lehetett látni, köztük kisbuszokat is, több oszlopra pedig új térfigyelő kamerákat szereltek.

A német megszállásnak emléket állító szobor építéséről még tavaly év végén hozott döntést a kormány, az emlékműnek eredetileg március 19-ig kellett volna elkészülnie, ezért kiemelt beruházássá nyilvánították. Időközben azonban május végére módosították a megvalósítás határidejét.

Az emlékműállítás terve ellen sokan tiltakoztak. Ez vált az egyik sarokpontjává a kormány és a zsidó szervezetek közötti vitának. A kritikusok szerint az emlékmű a magyar állam felelősségéről kívánja elterelni a figyelmet, összemossa az áldozatokat és az elkövetőket. A kormányzat szerint a náci megszállás minden áldozatáról megemlékeznek - zárul az origo.hu írása.

Éjjel, kordonok közt emelték helyére a náci megszállás emlékművét from atlatszo.hu on Vimeo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.