35-12 ezer forint

Ősszel ismét emelkedik a pedagógusok bére

Szeptembertől újabb 5-12 ezer forinttal emelkedik a pedagógusok bére, a pályakezdők így 165 ezret vihetnek haza, a legidősebb kollégák pedig akár bruttó 300 ezer forint felett kereshetnek a következő tanévben.

2014.07.09 08:28ma.hu
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Ismét emelkedik ősztől a pedagógusok bére, a bértábla csúcsa így már az idén 300 ezer forint fölé emelkedik nemcsak az egyetemi, de a főiskolai végzettségűek esetén is- írta szerdán a Magyar Nemzet.

A pedagógus-életpályamodell bevezetésével tavaly szeptemberben átlagosan 34 százalék (30–80 ezer forint) többletet kaptak a tanítók és tanárok, majd a minimálbér januári emelésével újabb 8–9 ezer forintos kiegészítés következett.

Most szeptembertől a főiskolai végzettségű pedagógusok 5–10 ezer, az egyetemi diplomával rendelkezők 7–12 ezer forintos bruttó emeléssel számolhatnak a pályán eltöltött évek számától függően.

A pedagógus-előmeneteli rendszert szabályozó kormányrendelet szerint ősztől az illetményalap, vagyis a pályakezdő gyakornokok alapfizetése középfokú végzettség esetén bruttó 120 683, főiskolai diplomával 165 749 forint, egyetemi végzettséggel pedig 182 294 forint lesz.

Pedagógus I. kategóriában a főiskolai végzettségűek tízéves tapasztalattal bruttó 223 ezret, húsz év után 248 ezret, harmincéves munkaviszonnyal 281 ezret vihetnek haza, közvetlenül a nyugdíj előtt pedig 315 ezret.

Egyetemi végzettség esetén még magasabbak a számok: tíz év után 246, húsz év után 273, harminc év után pedig 310 ezer körüli bruttó jár, nyugdíj előtt 346 ezer forint lehet a maximális alapbér a következő tanévben.

Összehasonlításképp: az életpályamodell bevezetése előtt érvényes közalkalmazotti bértáblán 122 ezer volt a főiskolai induló összeg, és egyetemi végzettséggel is legfeljebb 235 ezer bruttót lehetett elérni a pályafutás legvégén.

Fontos, hogy az illetményalap módosulásával nemcsak az alapbérek, de a pótlékok is újból emelkednek, így a jelenleginél több pénz jár majd az intézményvezetői, osztályfőnöki, munkaközösség-vezetői, gyógypedagógiai vagy egyéb pluszfeladatok ellátásáért is.

Az őszi emeléssel egyébként a bérkorrekció még mindig nem ér véget, hiszen 2017 szeptemberéig minden tanévkezdéskor újabb ütem következik, amelyet a minimálbér emelése és az életpálya-fokozatok közti továbblépés menet közben is többször kiegészít.

Jövő januártól például 22 ezer nevelő kerül át Pedagógus II. fokozatba: ők azok, akiknek 14 éves tapasztalatuk és szakvizsgájuk van, így elsőként készíthették el a portfóliójukat.

Közöttük ráadásul több ezren vannak, akik még az idén szaktanácsadói vagy szakfelügyelői feladatokra képeztetik ki magukat, s így a jövő év elején egyből a Mesterpedagógus kategóriába ugranak. Szakértői feladataik ellátásáért cserébe ráadásul a magasabb béren túl munkaidő-kedvezmény is jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.