Október 12-ig

Meghosszabbítanák Simon Gábor házi őrizetét

Három hónappal, október 12-ig hosszabbítaná meg a Központi Nyomozó Főügyészség az MSZP egykori elnökhelyettesének, Simon Gábornak a házi őrizetét

2014.07.08 07:57ma.hu
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Nagy Andrea, a főügyészség szóvivője a Magyar Nemzet érdeklődésére közölte: a nyomozó hatóság hétfőn benyújtotta a kényszerintézkedés fenntartását célzó indítványt, amelyről a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönthet.

A lap február elején számolt be arról, hogy a volt politikus az osztrák Volksbankban összesen 240 millió forint értékű eurót és dollárt helyezett el, amelyet képviselői vagyonnyilatkozataiban nem tüntetett fel.

Simon Gábor a pénzintézetnek sajátjaként nyilatkozott a vagyonról, majd a KNYF által indított eljárásban gyanúsítottként azt vallotta, hogy az összeg csak vagyonkezelés céljából került hozzá, a pénz eredetéről azonban nem tett említést.

A gyanúsítottat március 10-én vették őrizetbe, miután a főügyészség egy másik büntetőügy nyomozása során felderítette: a bukott politikus korábban hamis bissau-guineai útlevelet szerzett, amely a saját személyi adatait tartalmazta.

A gyanú szerint az egykori képviselő fényképével ellátott, édesanyjának vezetéknevét felhasználva készült, Gabriel Derdak bissau-guineai állampolgár részére kiállított okmány segítségével a MagNet Bankban nyitott számlán az év elején 250 ezer eurót helyeztek el, ám ez az összeg is kimaradt a vagyonnyilatkozatából.

Simon Gáborról az is kiderült, hogy salzburgi, grazi és zürichi bankszámlái is voltak, amelyeken esetenként akár egymillió eurót is elérő forgalmat bonyolított le. Az egykori szocialista országgyűlési képviselő március 12-én került előzetes letartóztatásba, majd a Fővárosi Törvényszék döntése alapján május 12-én házi őrizetbe helyezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.