Vádemelés egy ügyvéd és társai ellen

29 milliós ingatlancsalás Kecskeméten

Vádiratot nyújtott be a kecskeméti ügyészség egy ügyvéd és társai ellen, akik csalással szerezték meg egy ingatlan ellenértékét.

2014.07.02 11:21MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a szóban forgó kecskeméti ingatlan az Egyesült Államokban élő három testvér tulajdona volt, a férfiakat a kecskeméti ügyvéd 2008-ban megkereste és felajánlotta, hogy segít az ingatlan értékesítésében.

A tulajdonosok azonban nem válaszoltak a megkeresésre. Az ügyvéd a sértettek tudta nélkül 2009-ben létrehozott egy fiktív, de nevében a sértettekhez köthető gazdasági társaságot, amelyet a cégbíróság be is jegyzett.

A vádlott és társai az ingatlant apportként bevitték a fiktív vállalkozásba, a társasági szerződést, valamint a cégalapításhoz és az ingatlan apportálásához szükséges egyéb iratokat a sértettek helyett az ügyvéd ismerősei írták alá, akik az ügy negyed- és ötödrendű vádlottai.

A fiktív cégnek bankszámla nyitásához és az ingatlan megszerzéséhez szüksége volt ügyvezetőre is, erre a posztra az ügyvéd először az egyik volt ügyfelét, a harmadrendű vádlottat szemelte ki, aki 50 ezer forintért elvállalta, hogy papíron a cég ügyvezetője lesz.

Később az ügyvéd fia, a másodrendű vádlott lett az ügyvezető. A cégbíróság mindkét férfit bejegyezte a cégnyilvántartásba. Végül a másodrendű vádlott 2011-ben a sértettek ingatlanát 22 millió forintért eladta egy jóhiszeműen eljáró kecskeméti cégnek.

Az egyik sértett 2012-ben Magyarországra látogatott és akkor szembesült azzal, hogy az édesanyjuktól örökölt ingatlan már nincs a tulajdonukban. Az eladósodott ügyvéd a csalással szerzett vételárat részben felélte, részben pedig egy korábbi hitelének törlesztésére fordította.

A sértetteket az ingatlan forgalmi értékének megfelelő, több mint 29 millió forint kár érte. A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, a járási ügyészség az elsőrendű vádlottat jelentős kárt okozó csalás bűntettén kívül kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével, míg a többi vádlottat kizárólag a csalással vádolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.