Orbán levelet írt Grúzia ügyében

Az orosz nagykövet enyhe undorral fogadta Orbán Viktor szavait

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke levelet írt Grúzia, Ukrajna, Lengyelország, valamint a három balti állam vezetőinek, amelyben elítélte az orosz katonai agressziót - mondta Németh Zsolt, az ellenzéki párt külügyi kabinetvezetője.

2008.08.23 14:50MTI

Németh Zsolt elmondta: a Fidesz elnöke levelében - amelyet délután küldenek el - szolidaritásáról biztosítja a grúz népet, valamint gratulál Ukrajna, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia vezetőinek, amiért a katonai konfliktus idején Tbiliszibe látogattak, és folyamatosan támogatták Grúziát. 

Orbán Viktor levelében összefoglalja a Fidesz álláspontját, amely szerint Oroszország katonai agressziót hajtott végre, megsértette Grúzia területi integritását, aránytalan erőt alkalmazott, miközben humanitárius akcióként állította be az ügyet, emellett az oroszok a konfliktusos zónán kívül szisztematikusan rombolják Grúzia gazdasági, közlekedési és energetikai infrastruktúráját, és nem titkolt céljuk, hogy eltávolítsák a demokratikusan választott grúz vezetést. 

A Fidesz követeli, hogy Oroszország haladéktalanul és feltétel nélkül vonja ki csapatait Grúziából - tette hozzá Németh Zsolt, aki szerint az oroszok nem tettek eleget a tűzszüneti egyezményben vállalt csapatkivonásnak. A Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni NATO tagjai közé. Mint mondta, ugyanaz az orosz kampány indult el most Ukrajna tekintetében, mint a konfliktus előtt Grúziával szemben, így nem lehet kizárni, hogy Oroszország hasonló eszközöket alkalmaz a Krím-félszigettel és a Donyecki-medencével kapcsolatban, mint Dél-Oszétia és Abházia ügyében.
 
Mint mondta, fontos, hogy nemzetközi békefenntartók érkezzenek Grúziába, és az is jelentős, az ott élő kisebbségek alapvető jogait biztosítsák, így az autonómia jelentheti Abházia és Dél-Oszétia számára hosszú távon a megoldást. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy az Európai Uniónak fel kellene gyorsítania a közös energiapolitika kialakítását, és a Nabucco gázvezeték építését, tekintettel arra, hogy a Moszkva meg akarja akadályozni az alternatív útvonalakat. 

Ezzel kapcsolatban - folytatta - a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését. Kérdésre válaszolva Németh Zsolt azt mondta: az orosz nagykövet a diplomáciában megengedhetetlen durvasággal kommentálta Orbán Viktornak az konfliktus ügyében tett nyilatkozatát. 

Szerinte alapvető diplomácia normákat vesz semmibe az orosz nagykövet, és ezzel nem csupán a Fidesz elnökét, hanem Magyarországot is semmibe veszi, ezért támogatja azt a kezdeményezést, hogy a Külügyminisztérium tiltakozzon emiatt.
 
Orbán Viktor múlt csütörtökön rádió-és tévényilatkozatot adott, amelyben elítélte Oroszország "nyers erőpolitikáját" Ukrajnával szemben. Az orosz nagykövet, Igor Szavolszkij a pártelnök nyilatkozatára reagálva azt mondta, Orbán valótlanságot állít, és egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadja szavait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.