Kovács Árpád

Évente jelennek meg a költségvetésben az Orbán-Putyin paktum számai

A hitelkeret összege az építés, üzembe helyezés költségeinek 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból fogja biztosítani.

2014.06.24 11:26MTI
Forrás: youtube.com

A paksi erőmű fejlesztésének finanszírozásához jóváhagyott hitelkeret évente jelenik meg a költségvetésben, és a Költségvetési Tanács is évente fog foglakozni a 10 milliárd eurónyi hitelkeret kérdésével - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A parlament hétfőn jóváhagyta a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást. A hitelszerződés szerint az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására. A hitelkeret összege az építés, üzembe helyezés költségeinek 80 százalékát fedezi, a fennmaradó részt a magyar állam saját forrásból fogja biztosítani.

Kovács Árpád hozzátette: a pénzek lehívására 2014-től van lehetősége a magyar államnak, a törlesztés a két új blokk elindulásakor kezdődik. A hitelért rendelkezésre állási díjat kell fizetni, és a szolgáltatási terheit, banki kiadásokat kell biztosítani. Véleménye szerint a dokumentumok meglepően egyszerűek és átláthatóak. A készenléti hitelkeretből az építkezés megvalósulásának függvényében vonnak le évente meghatározott összegeket, amelyeket a KT az átláthatóság szabályai szerint vizsgál.

Kovács Árpád az első részlet érkezésének pontos idejéről nem tudott tájékoztatást adni, az elvi lehetőség erre 2014-től megvan. Megjegyezte, hogy a tanácsnak a beruházási folyamathoz semmi köze nincs, csak a finanszírozást vizsgálja.

Ismertetése szerint a KT feladata, hogy megvizsgálja a hitelnek az éves költségvetésre gyakorolt hatását. A tanács nyilatkozik arról is, hogy ne növekedjen az államadósság aránya a költségvetésen belül egyik évről a másikra.

A Költségvetési Tanácsnak nem feladata, hogy véleményt formáljon a hitelről, de a beruházás megvalósulása nélkül, a piaci feltételek ismerete nélkül, "egyik pillanatról a másikra" nem lehet véleményt formálni - mondta.

Közölte, hogy Burány Sándor (MSZP) a költségvetési bizottság elnöke azzal fordult hozzájuk, vizsgálják meg a hitelszerződést a döntés előtt, ami nem volt lehetséges. A tanács múlt csütörtöki ülésén foglalkozott a kérdéssel, a kialakított álláspontról levélben ad tájékoztatást a képviselőnek.

A beruházás megtérüléséről Kovács Árpád elmondta, hogy az világpiaci folyamatoktól is függ. Hozzátette: az építkezés munkahelyet teremt, Magyarország energiaigényének fedezésére ezt az utat választotta a kormányzat, ezzel a finanszírozással. Ekkora összeget mindenhol hitelekből raknak össze - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.