Megtiltanák a kiskorúak "full contact" küzdelmét

Botrányos ketrecharc: szegény sorsú gyerekeket vertek félholtra - meddig mehet ez?

Három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba - egyes hírek szerint szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztetnek profi versenyzők ellen, ráadásul fejvédő nélkül. Korábban egy tizenhat éves fiúnak a tüdeje szakadt le egy viadal alkalmával. Ősszel foglalkoznak majd a témával...

2014.06.22 19:45MTI

Ősszel kerülhet az Országgyűlés elé a sporttörvény módosítása, amely megtiltaná a 14 éven aluliak úgynevezett full contact küzdelmét, a javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a sportért felelős államtitkársággal együtt terjeszti be - mondta Leyrer Richárd, a MOB alelnöke vasárnap.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB foglalkozott a Mixed Martial Arts (MMA) Országos Szövetség júniusi rendezvényén történt súlyos gyermeksérülésekkel, a kiskorúak küzdősportokban való részvételével kapcsolatban létrejött megállapodásról a szervezet a honlapján számolt be.

A beszámoló szerint a megállapodás régóta érlelődött, a cselekvést a néhány nappal korábbi "MMA-eseményen történt súlyos gyermeksérülések gyorsították fel". Az aláírók többi között vállalták, hogy a sportágukban utánpótláskorúaknak rendezett versenyek esetén mindent elkövetnek a sportolók egészségének védelméért, és törekszenek arra, hogy a sérülésveszélyt csökkentsék.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg Leyrer Richárdot, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) közleményben szólította fel Simicskó István sportért felelős államtitkárt: kezdeményezzen vizsgálatot "a botrányos gyerekviadal" ügyében.

A DK elnökségi tagja, Varju László által jegyzett közleményben az ellenzéki párt a gyerekek úgynevezett ketrecharcának betiltását követelte.

Varju László közleményében azt írta: a Mixed Martial Arts (MMA) Országos Szövetség által szervezett versenyen három gyereket szállítottak súlyos sérüléssel kórházba. Sajtóértesülésre hivatkozva a politikus azt írta, szegény sorsú gyerekeket ketrecharcban versenyeztetnek profi versenyzők ellen, fejvédő nélkül.

"A Demokratikus Koalíció tiltakozik a fiatalkorúak megveretése, megalázása ellen" - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Hozzátette: a DK tudni akarja, hogy ki a felelős az ilyen viadalok szervezéséért, és lehet-e ezekre a "versenyekre" fogadást kötni.

"A Demokratikus Koalíció felszólítja Simicskó István sportért felelős államtitkárt, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben, és nevezze meg a botrányos gyerekviadal felelőseit" - olvasható a közleményben.

A Blikk június 10-én számolt be arról, hogy szegény sorsú tizenéves gyerekeket "verekedtetnek egymással" az egyik legkeményebb küzdősportban, az MMA-ban, fejvédő nélkül, felnőtt szabályok szerint, és a legutóbbi versenyen három gyerekhez is mentőt hívtak súlyos sérülés miatt.

A napilap megkereste a versenyt szervező MMA Országos Szövetség egyesület vezetőjét, Felföldi Szabolcsot, aki szerint nem igaz, hogy a gyerekek felnőtt szabályrendszerben indultak volna. Növényi Norbert, az MMA Országos Küzdősport Szövetség elnöke elhatárolódott a gyerekek harcától.

A MOB honlapja szerint június 13-án több, az olimpián nem szereplő küzdősport hazai szövetségének elnöke írt alá együttműködési megállapodást a kiskorúak védelmében.

Az aláíráson Leyrer Richárd azt szorgalmazta, hogy "ne lehessen 14 éven aluliak számára full contact küzdelmeket szervezni Magyarországon", és jelezte, élesen elhatárolódnak a szabálytalan küzdősportesemények szervezésétől. Lehetetlennek tartják - mondta -, hogy 6-8-9 éves gyerekek verekedjenek egymás ellen. "Magyarországon még a kutyaviadalokat is tiltják, a kiskorúak full contact küzdelmeit nem szabad engedni!" - hangsúlyozta.

A földharcot is megengedő úgynevezett kevert harcművészet, az MMA (vagy más néven ketrecharc) széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, a nyolcszögletű ketrecben például szabad ütni, rúgni, fojtani, feszíteni és dobni is. A full contact küzdelemben "nem fogják vissza magukat" a felek, teljes erejű ütéseket, rúgásokat alkalmaznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.