Emléknap

Nyilvántartás készülhet a kommunizmus európai áldozatairól

Áder János magyar és Joachim Gauck német köztársasági elnök kezdeményezésére és támogatásával európai nyilvántartás készülhet a kommunizmus áldozatairól.

2014.06.16 15:46MTI
MTI/Soós Lajos

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója közölte, az egykori Stasi-börtön helyén működő emlékhely, a Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen és a Terror Háza Múzeumot is működtető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Adjunk nevet az áldozatoknak! elnevezéssel kötött megállapodást.

Schmidt Mária az együttműködésről szólva elmondta, a kezdeményezés kezdeteként a kommunizmus minden magyarországi és németországi üldözöttjének és áldozatának nevét regisztrálják egy adatbankban, munkájukhoz pedig később más európai államok is csatlakozhatnak.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy 25 év elteltével még csak most kezdhetik felmérni a diktatúrák hagyatékát, számba véve a veszteségeket.

A kommunista diktatúrák összeomlása ugyanis nem jelentett egyet az önkényuralmi rendszerek szellemi struktúráinak azonnali eltűnésével - jelezte Schmidt Mária, aki szerint az is megnehezíti a kommunizmus örökségével való szembenézést, hogy míg a nácizmus égbekiáltó bűnei felett közvetlenül a második világháború után ítéletet mondott a Nemzetközi Katonai Törvényszék, addig a kommunizmus által elkövetett bűncselekményekről, amelyek semmivel nem voltak kevésbé emberellenesek, a rendszer bukása után nem született hasonlóan szigorú ítélet.

A múzeum vezetője szerint a szembenézéshez először is számba kell venni a veszteségeket, nevet kell adni azoknak a névtelen százezreknek és millióknak, akiket a térségre kényszerített kommunista diktatúra közel fél évszázados története alatt nemcsak életüktől, de létezésük emlékétől is megfosztottak, és akik közül oly sokan még mindig névtelenek.

Schmidt Mária szerint mindez a kommunizmus áldozatainak lehető legteljesebb körű feltárására vonatkozó erőfeszítést jelenti. Hangsúlyozta azonban, "ezzel az erőfeszítéssel nem csupán azoknak tartozunk, akiket származásuk, politikai nézeteik vagy keresztény hitük miatt gyilkoltak meg, hanem magunknak is".

"Ha meg akarjuk őrizni szabadságunkat, vissza kell szereznünk múltunkat és hagyományos értékeinket" - hangsúlyozta Schmidt Mária, aki szerint az egyik legfontosabb ilyen érték, hogy minden emberi élet egyedi, megismételhetetlen csoda.

A Terror Házában tartott sajtótájékoztatón részt vett Joachim Gauck német, Andrej Kiska szlovák, Milos Zeman cseh és Bronislaw Komorowski lengyel államfő is, akik a rendszerváltoztatás 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésekre látogattak Magyarországra.

A tájékoztatón röviden felszólalt Áder János magyar köztársasági elnök is, köszönetet mondva Joachim Gaucknak, akivel tavaly márciusban állapodtak meg a most létrejött megállapodás megkötéséről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.