Együtt-PM

Devizahitelek: törvénymódosító javaslatot nyújtanak be az árfolyamrés ügyében

Álláspontjuk szerint a tisztességtelenség orvoslását a perek tömeges megindítása helyett törvényalkotás útján kell rendezni.

2014.06.15 09:41MTI
Forrás: youtube.com

Az Együtt-PM Szövetség törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűléshez, amely előírná, hogy a devizahitel-szerződések esetében a kölcsönösszeget, a törlesztő részleteket és egyéb, a fogyasztó által fizetendő költségeket a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyama alapján kell elszámolni.

Az ellenzéki szövetség vasárnapi közleménye szerint a javaslat értelmében a pénzügyi intézményeknek újra kell kalkulálniuk a forintban folyósított kölcsönösszegnek megfelelő devizaösszeget, és újra kell számítaniuk a a fizetendő törlesztő részletek és más fizetési kötelezettségek összegét, visszamenőlegesen is.

Amennyiben e kalkuláció alapján a fogyasztónak túlfizetése mutatkozik, azt főszabályként az eredeti esedékességgel a tőketartozás csökkentéseként kell elszámolni, megszűnt szerződések esetén pedig ki kell fizetni számára.

Az Együtt-PM hivatkozik arra, hogy a Kúria június elején hozott elvi határozatában megállapította: a devizaalapú hitelszerződésekben alkalmazott úgynevezett "árfolyamrés" tisztességtelen volt.

Álláspontjuk szerint a tisztességtelenség orvoslását a perek tömeges megindítása helyett törvényalkotás útján kell rendezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.