Választás 2014

Most már az ÁSZ-t szabadítaná a kamupártokra a Fidesz

Már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó.

2014.06.10 11:10MTI

A Fidesz-frakció azt kezdeményezi az Országgyűlés gazdasági bizottságánál, hogy a testület kérje fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi parlamenti választáson indult és állami kampányfinanszírozásban részesült összes jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának teljes ellenőrzésére - közölte a fideszes Gulyás Gergely kedden.

A politikus - aki egyben a parlament törvényalkotási bizottságának elnöke - elmondta, kezdeményezik, hogy még most, a nyári ülésszakban kérje fel az ellenőrzésre az ÁSZ-t a számvevőszékkel összefüggő ügyekért felelős gazdasági bizottság.

Gulyás Gergely felidézte, már a választás előtt jelezték, hogy szigorú elszámolást akarnak majd a kampánytámogatásokkal kapcsolatban, hiszen közpénzről van szó.

A pártok beszámolói a napokban ismertté váltak, és van közöttük néhány olyan tétel, amely "kérdéseket vet fel", ugyanis "azt látjuk, hogy benzinre, szállásköltségre meg néhány perces reklámfilmekre tízmilliókat számoltak el egyes szervezetek" - fogalmazott.

A Fidesz képviselője ezért indokoltnak tartja, hogy az ÁSZ ne csupán a parlamentbe bejutott - amelyek esetében kötelező -, hanem az állami kampánytámogatást felvett összes jelöltnél és jelölőszervezetnél folytasson ellenőrzést.

A kormánypárt szeretné, ha a vizsgálatnak minél előbb átfogó eredménye lenne - mondta Gulyás Gergely.

Az ÁSZ a múlt héten tudatta: értesítette az országgyűlési mandátumhoz jutott jelölteket és jelölőszervezeteket arról, hogy számvevőszéki ellenőrzés alá vonta őket.

A számvevőszék akkor azt is közölte, készen áll arra, hogy kérelem és konkrét bizonyítási indítvány alapján bármely - adott esetben minden - a választáson indult egyéni jelölt, párt vagy nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzat elszámolását ellenőrizze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.