Igaz politikára lenne szükség

Navracsics: Az államnak a közösség szolgálatában kell állnia!

Az államnak a közösség szolgálatában kell állnia - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdán Balatonfüreden, a Szent István téren rendezett augusztus 20-i ünnepségen.

2008.08.20 13:05MTI

"Amikor Szent István ezer évvel ezelőtt létrehozta a keresztény, magyar államot, akkor nem azért hozta létre, hogy a saját egyszemélyes hatalmát intézményesítse" - tette hozzá a politikus.

Navracsics Tibor
szerint Szent István azért szervezte meg "germán minták mentén és a latin kereszténységre támaszkodva" a magyar államot, mert hitt abban, hogy csak az állam jelentheti azt a szervezeti keretet egy közösség számára, amely a továbbélését biztosítja.

Az állam azonban "nem önmagában való", és fennmaradni is csak akkor tud, ha a közjót szolgálja, s ha azok az emberek, akik a választópolgárok, a politikai közösség és a nemzet bizalmából az államot irányítják, őszinteséggel, igaz politikával szolgálják, s nem pedig hazugsággal szerzik meg az emberek bizalmát - mondta az ellenzéki politikus, hangsúlyozva: csak az őszinte, egyenes beszéd jelenti a vezetők legitimációjának alapját.

Vagyis az, ha a közösség szemébe tudnak nézni, és el tudják mondani a gondokat, és ha van erejük a közösség segítségét kérni a gondok megoldásához - fejtette ki az ünnepség szónoka.

Navracsics Tibor szerint ha az állam nem ilyen, akkor "nem csak hogy széthullhat, de magát a közösséget is leronthatja". "Ha az állam csak arra jó, hogy önös érdekek mentén a hatalmon lévők zsákmányát gyarapítsa, akkor csak úgy tudja fenntartani a hatalmát, hogy viszályt szít a közösségekben" - fogalmazott az ellenzék vezető politikusa.

Megjegyezte: ismerünk olyan hatalmakat, amelyek csupán úgy tudták fenntartani a hatalmukat, hogy szembefordították egymással a közösség tagjait vallási vagy faji alapon, vagy akár a társadalmi osztályokhoz tartozás szerint is.

Navracsics Tibor szerint az állam akkor szolgálja a közösség érdekeit, ha fajra, nemre, felekezetre, származásra és osztálybeli hovatartozásra való tekintet nélkül "nem tesz különbséget a közösség tagjai között, hanem mindenkinek kínál valami jót".

A tehetségeseknek például azt, hogy érvényesülni tudjanak, s számukra "az állam, a kormány elhárítja az érvényesülés akadályait" - vélekedett Navracsics Tibor, hozzátéve: a kevésbé tehetségeseknek, a rászorulóknak pedig azt a lehetőséget biztosítja, hogy "újra és újra bekapcsolódhassanak a társadalom vérkeringésébe, ne szoruljanak ki onnan, ne érezzék magukat másodrangú polgároknak".

A szegényebbeknek az állam nyissa meg az utat a gyarapodásra, a gazdagokat pedig ösztönözze arra. hogy jövedelmükből a köz javára fordítsanak; olyan akciókra, cselekedetekre, amelyekkel lehetővé teszik, hogy az egész közösség gyarapodjon - mondta a Fidesz politikusa.

Az erőseket pedig korlátozza, hiszen az erő nem jogot jelent, hanem felelősséget - jelentette ki az ünnepség szónoka, rámutatva: az erősek erejükkel a gyengék javára éljenek, s őket védelmezzék.

Navracsics Tibor ezt követően az ünnepség mintegy kétszáz résztvevője előtt kérdéseket fogalmazott meg, arra keresve választ, olyan-e ma a magyar állam, amely a közösség javait szolgálja, olyan-e ma, amely a gyengéket védelmezi és az erősek kezét lefogja, olyan-e ma, amely a gazdagokat a szegények segítésére ösztönzi és olyan-e, hogy mi mindannyian a magunkénak érezhetjük.

Vagy esetleg olyan a magyar állam, amely többször kerül szembe a saját közösségével, mint ahányszor a javait szolgálja, amely szembefordítja a különböző csoportokat, s amely abból él, hogy feszültséget gerjeszt - kérdezte a politikus.

Az állam feladata az, hogy a kibékíthetetlennek tűnő ellentéteket elsimítsa, teremtse meg a béke és a rend alapjait egy közösségen belül, függetlenül attól, hogy a közösség tagja éppen a baloldalhoz vagy a jobboldalhoz tartozik - hangsúlyozta Navracsics Tibor a balatonfüredi ünnepségen.

Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere az ünnepségen díszpolgári címet adott át Simon Károlynak, a város rendszerváltás utáni első polgármesterének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.