Választás 2014.

Lejárt a kampánypénzekről szóló kimutatások nyilvánosságra hozatalának határideje

Csütörtökig az áprilisi országgyűlési választáson induló minden jelöltnek és jelölőszervezetnek nyilvánosságra kellett hoznia a választásra fordított pénzekről szóló kimutatását.

2014.06.05 12:02MTI
freedigitalphotos.net/cescassawin

Az országgyűlési képviselő-választás kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló 2013-as törvény ugyanis előírja, hogy a választást követő 60 napon belül az országgyűlési képviselő-választáson induló minden jelöltnek és jelölőszervezetnek nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Közlönyben a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Az április 6-ai választás után ez a határidő csütörtökön járt le. Az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson a 106 országgyűlési egyéni választókerületben 1531 egyéni jelölt indult, közülük 39-en független jelöltként, a többiek 53 párt valamelyikének jelöltjeként indultak a megmérettetésen.

Az országgyűlési képviselők választásán a jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhettek saját kampányukra, ebből egymilliót az állam biztosított a költségvetésből.

A jelöltenkénti egymillió forintos költségvetési támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a választási eljárásról szóló törvény szerinti kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására volt fordítható: többi között plakátra, politikai hirdetésre, választási gyűlésre.

Emellett az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt (összesen 18 ilyen országos pártlista volt áprilisban) a központi költségvetésből is jogosult volt támogatásra, a támogatás mértéke függött attól, hány egyéni választókerületben állított jelöltet a párt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.