Választás 2014

Bohócos plakátok: a CÖF megsértette Mesterházy képmásához fűződő jogát

A pártoktól független forrásból gazdálkodó, menetelő-kampányoló szervezet még nem döntött: fellebbez-e.

2014.06.04 14:28MTI
Forrás: youtube.com

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) még nem döntött arról, fellebbez-e a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú ítélete ellen, amely szerint megsértette Mesterházy Attilának, az MSZP mostanra leköszönt elnökének a képmáshoz fűződő jogát a választási kampány idején róla közzétett bohócos plakátokkal.

A bíróság a politikus keresetének becsületsértésre, a jó hírnév megsértésére hivatkozó részét elutasította.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumának elnöke az MTI-nek azt mondta: az ítélet elleni fellebbezés lehetőségéről jogi szakértőikkel konzultálni fognak. Közölte: "nem tökéletesen" ért egyet az ítélettel. Szerinte nagyon is előnyös fotóval ábrázolták Mesterházy Attilát a bohócos óriásplakátokon, és nem sértették meg a politikus képmáshoz fűződő jogát.

"Mi egy nagyon jól kiválasztott előnyös fotóval szerepeltettük Mesterházy Attilát a plakátunkon, ami miatt őt semmiféle hátrány nem érte" - fogalmazta meg álláspontját Csizmadia László. Egy hasonló példát is felhozott: egy plakáton Orbán Viktort és Simicska Lajost is kritikus módon ábrázolták, mégsem jutott egyik érintettnek sem eszébe perelni.

Csizmadia László kitért arra, ha ilyen perekkel bele akarják fojtani a civilekbe a szót - és ebben szerinte éppen a leköszönt MSZP-elnök jár az élen -, akkor hogyan érvényesülne a demokrácia és szólásszabadság, ha éppen ők lennének kormányon.

Kovaliczky Ágota bíró szerdán azzal indokolta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, hogy a CÖF nem kért engedélyt Mesterházy Attilától a fotója plakáton való szerepeltetéséhez. A politikus a perben sérelmezte azt is, hogy a szervezet rabosított bűnözőként ábrázolta őt a plakátjain, de a keresetnek ezt a részét a bíróság nem találta megalapozottnak és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva elutasította.

Litresits András, a politikus jogi képviselője az MTI-nek szintén azt mondta, még nem döntöttek arról, hogy fellebbeznek-e az ítélet ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.