Fiktív zálogjegyek

Vádat emeltek a sikkasztó zálogházi alkalmazott ellen

Fiktív zálogjegyekkel több mint 11 millió forintot sikkasztott el Zalaegerszegen néhány hónap alatt egy zálogházi alkalmazott, aki ellen a napokban emeltek vádat.

2014.06.04 08:51MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A zalaegerszegi zálogház egy takarékszövetkezettel kötött szerződés alapján, annak hitelfedezeti tevékenysége mellett működött, a vádlott 2011 óta volt ott alkalmazott.

A zálogba adott értékekért adott kölcsönökkel foglalkozott, ékszer- és nemesfémtárgyak becsüseként, valamint a pénztár és az értéktár kezelőjeként dolgozott.

A beadott ékszereket, aranytárgyakat megvizsgálta, megállapította értéküket, tasakba csomagolta, majd kifizette a takarékszövetkezet által biztosított hitelkeretből az azokért járó összegeket.

A férfi a 2012 júliusától novemberig 115 esetben csak fiktív záloghitelezést végzett, vagyis elkészítette a zálogjegyeket, azokat sorszámmal látta el, kitöltötte a zálogtárgyra vonatkozó részeket is, de a dokumentumokhoz többször csupán üres tárolótasakot csatolt.

Előfordult, hogy a tasakba irodai gemkapcsot tett, vagy más, értékesítésre szánt aranytárgyakat rakott bele. A fiktív zálogpapírok révén összesen csaknem 11,4 millió forintot sikkasztott el, de a zálogház házipénztárból is kivett csaknem egymillió forintot.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a férfi ellen sikkasztás és más bűncselekmény miatt emelt vádat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.