Amikor még Nyugat-Európához akartuk tartozni

Szabadtéri emléktár a határnyitás 25. évfordulójára

Emléktárgyakat, történeteket és fényképeket gyűjtenek Hévízen az 1989-es határnyitás 25. évfordulójához kapcsolódóan, hogy szeptemberben szabadtéri látványtárat rendezzenek be a keleti és nyugati emlékekből.

2014.05.31 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

Horvát Orsolya, a Hévíz TDM Egyesület vezetője az MTI-nek felidézte: az 1989. szeptember 10-én megnyitott határon át három nap alatt 12 ezer egykori NDK állampolgár, november végéig pedig csaknem 70 ezer keletnémet távozott Magyarországról Ausztrián át főleg az NSZK-ba. Végül 1989. november 9-én leomlott a berlini fal, és sorra buktak meg a kelet-európai kommunista rendszerek.

Az utolsó volt az 1989-es nyár a Balatonnál vagy Hévízen, amikor a kettéválasztott Németország keleti és nyugati oldalán élők Magyarországon találkozhattak szeretteikkel. Hévíz mindig is kelet és nyugat találkozási pontja volt, ezért szeretnék a múlt emlékeit közkinccsé tenni - mutatott rá.

A hévízi turisztikai szervezet nemcsak Magyarországon, de Ausztriában és Németországban is közzétette felhívását, hogy szabadtéri emlékkiállításhoz várja az emlékeket azoktól, akik itt éltek és élnek, vagy 25 évvel ezelőtt éppen Magyarországon tartózkodtak. Azt kérik a szervezők, hogy osszák meg velük saját történetüket, családi, baráti fényképeiket, leveleiket az 1989-es évről.

A határnyitás 25. évfordulója alkalmából szeptember 13-án kezdődik Hévíz utcáin, terein az Amikor fellibbent a vasfüggöny... című rendezvénysorozat. A szabadtéri látványtár mellett a program része a Good bye, Lenin! című filmmaraton és a Trabi-találkozó. Online emlékkönyv is készül a www.heviz.hu oldalon, ahol lehetőség lesz a személyes történetek, emlékek, élmények megosztására - jelezte Horváth Orsolya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.