Érettségi

A fővárosi kormányhivatal vizsgál panaszokat az angol írásbeli ügyében

Budapest Főváros Kormányhivatala vizsgálja az angol emelt szintű érettségi technikai jellegű problémáival kapcsolatos, időben beérkezett beadványokat, de a feladatlapok és a hanghordozók szakmai minőségének vizsgálata nem feladatuk.

2014.05.15 11:46MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

A kormányhivatal csütörtökön az MTI-vel közölte: a múlt csütörtöki emelt szintű angol írásbeli érettségivel kapcsolatban határidőn belül és azon kívül is érkeztek észrevételek.

Kiemelték ugyanakkor, hogy ha az észrevétel nem a vizsgaszervezés technikai részére vonatkozik, hanem az érettségi feladatlapok és hanghordozók szakmai minőségére, annak kivizsgálása nem a kormányhivatal feladat- és hatáskörébe tartozik.

Az Eduline oktatási portál múlt pénteken írt arról, hogy az előző napi angol érettségi után többen jogi lépéseket tennének a hangfelvétel rossz minősége miatt, mert szerintük a beszélőket nem lehetett érteni.

Az Oktatási Hivatal (OH) azt közölte, hogy az angol nyelvi emelt szintű érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt a vizsgaleírás előírásainak.

Az ügyben e hét kedden a köznevelési államtitkárság is megszólalt, közölve: az angol nyelvi érettségi ügyében nem tart sem szükségesnek, sem lehetségesnek rendkívüli intézkedést.

A kormányhivatal közlése szerint az érettségi vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló kormányrendelet értelmében az írásbeli vizsgára vonatkozó vizsgaszervezési technikai jellegű észrevételeket az írásbeli vizsga lezárását követő 2 órán belül az írásbeli vizsga helyszínén nyújthatja be a vizsgázó a kormányhivatalnak címezve.

A vizsgálati eredményt a kormányhivatal a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójának küldi meg.

A vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatója a kormányhivatal vizsgálatának eredményéről és a további intézkedés szükségességéről írásban értesíti a vizsgabizottságot.

Azon észrevételek esetében, amelyek a vizsga napjának megfelelő keltezéssel érkeztek be, de nem állapítható meg, hogy a jogszabályban meghatározott időpont figyelembevételével befogadhatóak-e, a kormányhivatali megbízottak kell nyilatkozniuk, hogy az észrevételeket határidőn - vagyis az írásbeli vizsga lezárását követő 2 órán belül - tették meg.

A jogszabály alapján a határidő után beérkezett észrevételeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják - írta a kormányhivatal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.