Az MTI-hír és a teljes levél

Bokros alaposan beolvasott Pálffy Ilonának - újraszámolják az ajánlásokat!

"Ezúton tájékoztatom, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) reagált megkeresésünkre, ennek eredményeként május 5-én, hétfőn, reggel 8 órakor a párt képviselőinek jelenlétében újraszámolják a MoMa ajánlásait."

2014.05.02 13:04MTI

A MoMa elnökének, Bokros Lajosnak Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének írt levelében az olvasható: "a bizalom erősen megingott, ami csak akkor állítható helyre, ha Ön saját hatáskörben még egyszer elrendeli az érvénytelen ajánlások tételes ellenőrzését, amelynek során minden egyes érvénytelennek minősített ajánlást pártunk képviselői - közjegyző jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett - megtekinthetnek."

"Számunkra csak ez a megoldás állíthatja vissza az ajánlások ellenőrzésének tisztessége iránti bizalmat, és csak ebben az esetben tudjuk nyugodt szívvel tudomásul venni az ellenőrzés eredményét" - fogalmazott Bokros Lajos.

Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlásra volt szükség. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) április 25-ei határozatával azt állapította meg, hogy "a Modern Magyarország Mozgalom párt jelölőszervezet listájának bejelentése a törvényes feltételeknek nem felel meg, tekintettel arra, hogy a jelölőszervezet által benyújtott 24 264 ajánlásból két ellenőrzés eredményeképp mindösszesen 18 633 volt érvényes".

A MoMa szerdai közleményében azt írta, hogy az NVI-től hétfő délután kapott tételes kimutatást többen és többször is ellenőrizték, és "döbbenten" állapították meg, hogy az NVI által érvényesnek minősített ajánlások száma nem a határozatban foglalt 18 633, hanem több mint húszezer.

Az NVI az MTI megkeresésére akkor azt közölte, hogy április 28-án jogerőssé vált az a határozat, amelyben elutasították a MoMa listájának nyilvántartásba vételét az EP-választásra. Tudatták azt is, hogy az NVB-nek ezt az elutasító határozatát a MoMa nem támadta meg, és az ajánlások tételes ellenőrzését a második számlálásnál a jelölőszervezet képviselője figyelemmel követhette.

Bokros Lajos pénteki levelében egyebek mellett arról írt, hogy személyes tapasztalat, valamint az NVI munkatársától kapott szóbeli tájékoztatás azt igazolta számukra, hogy az NVB téves adat alapján utasította vissza a MoMa listájának nyilvántartásba vételét.

"Márpedig, ha ez így van, akkor függetlenül a határozat elleni kifogás benyújtási határidejének elteltére, a téves adaton alapuló hibás határozat semmisnek minősül, amely hibát a határozatot kiadó szervnek hivatalból, új határozat meghozatalával kell orvosolnia" - áll a levélben.

A MoMa szerint a végső eredmény megállapításakor adminisztratív hiba történhetett. "Valószínűleg a duplikációkat kétszer vonták le: egyszer az informatikai program által, majd pedig még egyszer érvénytelenként, hiszen a kezünkben lévő hivatalos ellenőrzési kimutatásban 20 025 érvényes ajánlás szerepelt. Ez viszont azt jelentené, hogy a MoMa indulhat az EP-választáson, mert az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat összegyűjtötte" - írta Bokros Lajos.

A levél teljes szövege:

Dr. Pálffy Ilona úrhölgy részére
Nemzeti Választási Iroda elnöke
Tisztelt Elnök Asszony!

Kérem, engedje meg, hogy a tényszerűség kedvéért az alábbiakat rögzítsem!

2014. április 22-én a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) a törvényi határidőn belül az EP listájának bejelentésével együtt 4992 db ajánlóívet adott át a Nemzeti Választási Iroda munkatársainak. A hiányzó 8 db ív utáni kiszabott pénzbírságot másnap átutaltuk.

Az általunk átadott íveken 24 264 db ajánlás volt, amelyből a Nemzeti Választási Bizottság 1067/2014. számú határozata szerint, kétszeri ellenőrzés eredményeként mindösszesen 18 633 db ajánlás volt érvényes.

Az első ellenőrzés nem hivatalos eredményéről pártunk képviselője az 5/2014. NVB iránymutatása alapján tájékoztatást kapott, amely szerint ez az ellenőrzés csak 18 484 érvényes ajánlást talált, ami a leadott ajánlások számához viszonyítva túl nagy érvénytelen ajánlási számot mutatott. Éppen ezért a Választási Iroda illetékes vezetője második ellenőrzést rendelt el, amin pártunk képviselői (hárman) is részt vehettek. Erre az ellenőrzésre - amelyen kb. 50 számítógép mellett, kellő számú munkatárs közreműködésével már csak az érvénytelen ajánlások újraellenőrzése történt meg - április 22-én reggel került sor. Bár az ellenőrzés során képviselőink nyomon követhették az ellenőrzést, azonban értelemszerűen minden egyes érvénytelennek nyilvánítást nem tudtak figyelemmel kísérni. Azt viszont egyértelműen tapasztalták, hogy a számítógépes informatikai rendszer hogyan követi az ellenőrzés folyamatát. Minden egyes, eredetileg érvénytelen ajánlás elfogadottá minősítése az érvényes ajánlások számát automatikusan megnövelte, de az is megfigyelhető volt, hogy a duplikáció miatt - vagyis amikor egy választópolgár kettő vagy több ajánlást tett - a rendszer csak az első bevitt ajánlást tartotta érvényesként nyilván, a többit viszont automatikusan érvénytelennek (elutasítottnak) nyilvánította. Az ellenőrzés végén a rendszer egységesen mutatta a képernyőn a duplikációk számát, vagyis az emiatt érvénytelen ajánlásokat folyamatosan kezelte.

Fontos megemlíteni, hogy a második ellenőrzés az érvénytelen ajánlások közül - nem a jelenlévő képviselőink ráhatására - még további 149 db ajánlást érvényesnek talált, ami akaratlanul is megkérdőjelezi az ellenőrzések megbízhatóságát.

A Választási Iroda főosztályvezetője - ígéretének megfelelően - elektronikusan megküldte nekünk az ajánlások ellenőrzésének hivatalos, tételes listáját. Mi szerettük volna ezt már pénteken, a második ellenőrzés után megkapni, de erre csak április 28-án délután, a NVB határozat elleni esetleges jogorvoslati határidő lejárta előtt pár órával került sor.

Az érvényes ajánlások gyűjtőnként történő értékelése során merült fel bennünk az a gyanú, hogy az ellenőrzésnek - az NVB hivatkozott határozata számszaki alapját képező - eredménye lehet, hogy téves. Ugyanis olyan ajánlóív esetében is érvénytelenítették mind a nyolc ajánlást, amely olyan gyűjtőnk listája volt, aki teljesen megbízhatóan, a választópolgárok lakcímkártyája alapján, a törvényileg előírtaknak megfelelően gyűjtötte az ajánlásokat. Azonban ennél még különösebb tényre is fény derült. Egymástól külön, több rendszer segítségével is az Önök által hivatalosan megküldött ellenőrzési listán összeszámoltuk az "ok"-val jelzett, vagyis érvényesnek nyilvánított ajánlások számát, ami 20 025 db lett. A kimutatás tartalmazott még 39 db "rehib" jelzést is, ami se nem érvényes, vagyis "ok", de nem is érvénytelen. Ekkor felhívtuk az ajánlások ellenőrzéséről szóló, hivatalos, tételes listát megküldő és azt nevével is hitelesítő NVI főosztályvezetőt. Ő kérdésünkre azt válaszolta, hogy a lista minden szempontból korrekt, valamennyi érvényes, illetőleg érvénytelen ajánlást - beleértve a még a duplikációk miatt érvénytelenítetteket is - tartalmazza. Ez a válasz azt a gyanúnkat erősítette meg, hogy a végső eredmény megállapításakor adminisztratív hiba történt. Valószínűleg a duplikációkat kétszer vonták le: egyszer az informatikai program által, majd pedig még egyszer érvénytelenként, hiszen a kezünkben lévő hivatalos ellenőrzési kimutatásban 20 025 érvényes ajánlás szerepelt. Ez viszont azt jelentené, hogy a MOMA indulhat az EP választáson, mert az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat összegyűjtötte.

Ekkor álltunk ki a nyilvánosság elé.



Tisztelt Elnök Asszony!

Hangsúlyozom, hogy a második ellenőrzés során az Önök által használt informatikai program egyértelműen már az ellenőrzés folyamatában kezelte a duplikáció miatt érvénytelen ajánlásokat. Ez a személyes tapasztalat, valamint az előbb említett szóbeli tájékoztatás azt igazolta számunkra, hogy az NVB téves adat alapján utasította vissza a MOMA listájának nyilvántartásba vételét. Márpedig, ha ez így van, akkor függetlenül a határozat elleni kifogás benyújtási határidejének elteltére, a téves adaton alapuló hibás határozat semmisnek minősül, amely hibát a határozatot kiadó szervnek hivatalból, új határozat meghozatalával kell orvosolnia.

Azóta értesültünk az Ön, illetőleg az NVI reagálásairól, amely minősítette a MOMA állásfoglalását a nyilvánosság előtt. Miután nem szeretnénk hasonló stílusban reagálni, ezért csak a következő kérdésekre kérünk választ:

- hogy lehetséges az, hogy a jelölő szervezet olyan hivatalos tételes kimutatást kap az ajánlások végleges ellenőrzéséről, ami - az Önök utólagos álláspontja szerint - téves adatokat tartalmaz;

- mennyire tekinthető megbízhatónak az Önök ellenőrzése, illetőleg az ellenőrzés során Önök által alkalmazott program, amely a jelen esetben kétségeket vetett fel, ráadásul olyan kétségeket, amelyek az egész választási eljárás korrektségébe, tényszerűségébe, hitelességébe vetett bizalmat erősen megingathatja.

Határozottan állítom, hogy a levelünkben leírtak alapján bennünk - és talán nem csak bennünk - a bizalom erősen megingott, ami csak akkor állítható helyre, ha Ön saját hatáskörben még egyszer elrendeli az érvénytelen ajánlások tételes ellenőrzését, amelynek során minden egyes érvénytelennek minősített ajánlást pártunk képviselői - közjegyző jelenlétében, jegyzőkönyv felvétele mellett - megtekinthetnek. Számunkra csak ez a megoldás állíthatja vissza az ajánlások ellenőrzésének tisztessége iránti bizalmat, és csak ebben az esetben tudjuk nyugodt szívvel tudomásul venni az ellenőrzés eredményét.

Tisztelt Elnök Asszony! Kötelességemnek tekintem Önt tájékoztatni arról, hogy - tekintettel az ügy hallatlan politikai jelentőségére és a sajtó nyilvánossága előtt közöttünk kibontakozott vitára -, ezt a levelet szintén nyilvánosságra hozzunk, természetesen csak azután, hogy Ön megkapta.

Várjuk szíves válaszát és azonnali segítő intézkedését.

Tisztelettel:

Dr. Bokros Lajos

a MOMA elnöke

Budapest, 2014. május 2.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.